Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech & business

'Zaak filmproducenten tegen Staat kansloos'

12 november 2015 18:54 Aangepast: 12 november 2015 20:08
De filmmakers stappen naar de rechter om de overheid aansprakelijk te stellen voor de schade door illegaal downloaden Beeld © Getty

De zaak die de vereniging van Nederlandse filmproducenten tegen de Nederlandse Staat aanspant, heeft weinig kans, zegt ICT-jurist Arnoud Engelfriet in Z Today.

De filmmakers stappen naar de rechter om de overheid aansprakelijk te stellen voor de schade door illegaal downloaden. De Staat zou te weinig doen aan de bestrijding daarvan, waardoor deze piraterij de filmsector jaarlijks honderden miljoenen euro's kost, zegt de vereniging.

De Europese rechter bepaalde vorig jaar dat niet alleen verspreiden van films zonder toestemming van de producent illegaal is, maar ook het downloaden ervan. Tot nu toe heeft de overheid nog niets gedaan en is er niemand veroordeeld. Het wordt dus ook lastig om schade terug te halen, zegt de jurist.

​'Kansloos'
Engelfriet noemt de zaak "kansloos" en "een beetje merkwaardig".

"We hebben van auteursrecht altijd gezegd dat bedrijven deze illegale downloads zelf moeten handhaven. De overheid heeft daar geen taak in."​ Vanuit dat perspectief is het "heel erg raar" om nu de Staat aan te klagen, zegt hij. 

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore