Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech & business

Zuckerberg chagrijnig over India's bezwaren tegen Facebook's gratis internet

29 december 2015 08:42 Aangepast: 03 augustus 2017 23:50
Beeld © Getty Images

De Indiase autoriteiten proberen een stokje te steken voor de plannen van Facebook om iedereen in het land te voorzien van gratis mobiel internet. Dit tot groot chagrijn van Facebook-ceo Mark Zuckerberg die niet begrijpt wat er tegen zijn plan is.

De Indiase telecomautoriteit vroeg vorige week aan Facebook's partner, telecomprovider Reliance, om de uitrol van het gratis internetproject stop te zetten. De autoriteit vreest dat Facebook's plan om miljarden mensen aan te sluiten op het internet in strijd is met de netneutraliteit, een principe waarbij al het internetverkeer gelijk moet worden behandeld.

Facebook biedt gratis toegang tot het internet, maar slechts tot een beperkt aantal diensten. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld wel gratis de zoekmachine Bing gebruiken, maar zouden moeten betalen voor Google. De autoriteit wil dat het project wordt stopgezet totdat het heeft bepaald of de aanpak van Facebook is geoorloofd.

Verbazing
In een opiniestuk dat The Times of India gisteren publiceerde verdedigt hij zijn plannen om een miljard mensen in India aan te sluiten op het internet. Internet.org, zoals het project heet om mensen in India en andere ontwikkelingslanden online te krijgen, moet volgens hem gezien worden als een soort liefdadigheid.

"Wie zou hier mogelijk tegen kunnen zijn?", vraagt hij zich af. Zuckerberg zegt verrast te zijn over de weerstand tegen het project in India. Volgens hem verspreiden critici van het project onjuiste informatie over het project.

Die critici stellen dat deze manier van aanbieden van internet tot minder keus leidt. Ook zou Facebook zo nieuwe gebruikers weg willen houden bij de concurrentie en zou op deze manier het internet een gesloten ecosysteem worden.

Allemaal nonsens, volgens Zuckerberg, die eraan toevoegt dat het project wat hem betreft volledig strookt met netneutraliteit.

'Gaat niet om commerciële belangen'
"Dit gaat niet om Facebook's commerciële belangen", schrijft hij, erop wijzend dat er niet eens advertenties worden getoond op de versie van Facebook die toegankelijk is via het project. "Als mensen toegang verliezen tot gratis basisdiensten zullen simpelweg de toegang verliezen tot de mogelijkheden die het internet van vandaag biedt."

Zuckerberg geeft wel toe dat Internet.org, dat actief is in meer dan 30 landen, mensen geen toegang geeft tot het hele internet. Maar volgens hem is toegang tot een gedeelte in ieder geval beter dan helemaal geen toegang. Volgens hem besluit de helft van de mensen die online gaat via het project binnen dertig dagen te gaan betalen voor volledige internettoegang.

Facebook = internet
Maar Zuckerberg slaagt er in zijn stuk niet in het netneutraliteit-argument te weerleggen. Voor de mensen die niet besluiten over te stappen op een betaald abonnement, of dat niet kunnen betalen, blijft het aanbod van Facebook wel degelijk een  gesloten ecosysteem.

De financiële nieuwssite Quartz wijst er verder op dat er al miljoenen mensen zijn in India die in de waan zijn dat Facebook het internet is.

Zuckerberg argumenteert regelmatig dat onderzoek uitwijst dat internettoegang arme mensen kan helpen welvarender te worden. Maar, zo stelt Quartz, feit blijft dat Internet.org mensen toegang biedt tot een trage en zeer beperkte versie van het internet en dat zou nadelig kunnen zijn voor armen die hogerop willen komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore