Ga naar de inhoud
Tech & business

Nederlanders 3D-printen onderzeeër

In Rotterdam is een ware 6 meter lange onderzeeboot 3D-geprint. Hij wordt ingezet voor booreilandklussen.

Nederland maakt tegenwoordig nogal wat bijzondere 3D-geprinte objecten. Studenten van TU Delft tonen hun 3D-geprinte metalen fietsframe en nu komt er uit Rotterdam een onderzeeboot uit de 3D-printer rollen.

De onderzeeboot van 6 meter lang is bedacht door de Twentse ondernemer Filip Jonker. Zijn bedrijf Ortega Submersibles ontwikkelt een vaartuig waarmee duikers zich rap onderwater kunnen verplaatsen. 

Romp met laagjes
Jasper Menger in Rotterdam die met zijn robotarm meubels, fabrieksonderdelen en kunstwerken 3D-print, heeft de productie van de duikboot op zich genomen. De romp wordt in laagjes van 0,9 millimeter geprint uit met glasvezel gevuld polypropyleen. Jonker heeft allerlei toepassingen voor zijn duikboot voor ogen, zoals klussen bij booreilanden, inspecties van kademuren en militaire toepassingen.

De vraag is natuurlijk of een uit laagjes 3D-geprinte romp van een duikboot in de werkelijkheid de druk onderwater aan kan. Wellicht dat de duikboot een paar meter onderwater kan, maar zodra het wat dieper wordt neemt de druk enorm toe.

Het zwakste punt van een 3D-print in laagjes is de aanhechting van laag op laag. Maar Jonker schuwt experimenten niet. Hij stak eerder het Kanaal over in een kartonnen boot en racet in een auto van keramiek

Bron: Bright.nl
Dit is een artikel van