Tech & business

'Een derde van de Nederlanders gebruikt Spotify'

29 december 2015 10:41 Aangepast: 03 augustus 2017 23:50
Beeld © Getty

Spotify zou door 35 procent van de Nederlanders worden gebruikt, en is daarmee veruit de populairste muziekstreamingdienst in Nederland.

Dat meldt Telecompaper op basis van een enquête onder 2.921 respondenten. Gevraagd werd naar het gebruik van muziekdiensten in de afgelopen zes maanden. Spotify staat met een gebruikersaandeel van 35 procent op een duidelijke eerste plaats. Volgens Telecompaper komt dat aandeel neer op een aantal van 5 miljoen Nederlandse Spotify-gebruikers. Slechts 8 procent van de Nederlanders kent Spotify helemaal niet, blijkt uit het onderzoek.

De tweede plaats is voor iTunes, met 25 procent van de gebruikers, waarbij 14 procent de dienst niet kent. Het gaat daarbij over de software iTunes, waarmee gebruikers zelf aangeschafte nummers beluisteren of op apparaten zetten. Apple Music, de in juni gestarte muzieksteamingdienst van Apple, kan na zes maanden op 6 procent van de Nederlandse gebruikers rekenen, goed voor een vierde plaats in de ranglijst.

Betalende gebruikers?
Volgens Telecompaper staat dat gelijk aan 800.000 gebruikers. Onduidelijk is of al die gebruikers ook daadwerkelijk betalen voor de dienst, of enkel de iOS-app gebruiken waarmee ook via iTunes gesynchroniseerde muziek kan worden afgespeeld. Overigens zegt 74 procent van de dienst gehoord de hebben maar niet te gebruiken, hoger dan bij alle andere genoemde diensten.

Muziekdienst Soundcloud staat met 11 procent van de gebruikers op de derde plaats. De vijfde, zesde en zevende plaats zijn voor Deezer, Napster en het onlangs gestopte Rdio. Die worden door respectievelijk 5, 5 en 2 procent van de Nederlanders gebruikt, en zijn een stuk minder bekend dan Spotify, Soundcloud, iTunes en Apple Music.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van