Tech & business

Gratis Windows? Microsoft heeft Office en de cloud nog

29 januari 2016 10:40 Aangepast: 03 augustus 2017 15:23
Beeld © Getty

Microsoft geeft zijn laatste besturingssysteem gratis weg. Dat merk je bij de cijfers over het laatste kwartaal van vorig jaar, maar de sterke verkoop van Surface-computers, Office en clouddiensten balanceert de dalende inkomsten.

Het was een gewaagde keuze van Microsoft om zijn laatste besturingssysteem Windows 10 gratis weg te geven. De verkoop van Windows is altijd de cash cow van de Amerikaanse softwaregigant geweest. Door de dalende verkoop van pc's moest Microsoft iets anders verzinnen, en daar plukt het nu langzaamaan de vruchten van.

Allereerst kwam Microsoft met twee nieuwe producten die indruk maken: de Surface Book en Surface Pro 4, waarvan we de laatste bespraken in een uitgebreide review. De inkomsten uit de Surface-divisie groeiden met 29 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2014 naar 1,35 miljard dollar.

Office en de cloud
Office 365 en cloudplatform Azure worden ook steeds belangrijker voor Microsoft. De omzet uit Office 365 groeide met 70 procent, waarmee de inkomsten uit de divisie voor productiviteitsdiensten op 6,7 miljard dollar uitkomen. Het aantal Office 365-abonnees bedraagt nu 20,6 miljoen.

De omzet uit Microsofts clouddiensten, zoals Azure, groeide met 140 procent naar 6,3 miljard dollar. Met Azure kunnen gebruikers webdiensten ontwikkelen en hosten.

Beide divisies laten een belangrijk verandering binnen Microsoft zien. In plaats van softwarelicenties te verkopen en zich vast te klampen aan de pc-markt, wordt het bedrijf een dienstverlener. Het belangrijkste: op elk platform aanwezig zijn én altijd de cloud in het achterhoofd. Microsoft-ceo Satya Nadella spreekt dan ook van 'mobile first, cloud first'.

Windows en Lumia-smartphones
De verkoop van Windows en Lumia-telefoons daalt met respectievelijk 5 en 49 procent. Dat zijn de grootste dompers voor Microsoft. Het bedrijf verkocht afgelopen kwartaal maar 4,5 miljoen smartphones, ten opzichte van de 10,5 miljoen in hetzelfde kwartaal het jaar daarvoor. De daling in Windows-licenties is door het gratis weggeven van Windows 10 en de dalende pc-markt te verwachten.

De totale omzet komt in het vierde kwartaal van 2015 uit op 25,7 miljard dollar met een nettowinst van 6,3 miljard dollar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van