Ga naar de inhoud
Tech & business

Zonder geld met een elektrische auto naar Australië

Wiebe is er klaar voor. Beeld © Wiebe Wakker

Járen is hij er al mee bezig, maar nu kan zijn project eindelijk echt van start. Wiebe Wakker vertrekt op 15 maart voor een reis van een jaar naar Australië met een elektrische auto. Hij vertrekt zonder portemonnee en vraagt mensen in heel Europa en Azië om hem te steunen met een slaapplek, eten en een plek om zijn auto op te laden.

"Ik vond duurzaamheid altijd maar een suf woord", zegt Wiebe. "Maar toen ik dit avontuur aanging en er meer over las kwam ik erachter hoeveel coole dingen je ermee kunt doen." Met zijn project wil hij laten zien hoe duurzaamheid toegepast kan worden in het dagelijks leven. Om die reden laat hij zich helpen door wie dat maar wil.

Het duurde even voor zijn project van de grond kwam. "Ik bedacht het in 2014 als onderdeel van mijn afstuderen aan de HKU in Utrecht. Maar het bleek erg lastig om een auto gesponsord te krijgen. Een paar maanden geleden kwam het opeens in een stroomversnelling, een nieuwe sponsor was zo enthousiast over het project dat hij me zijn eigen elektrische auto een jaar wil uitlenen."  

Bezoekjes aan initiatieven
"Mijn route wordt bepaald door de aanbiedingen die ik krijg van mensen voor een slaapplek, een maaltijd of de mogelijkheid om mijn auto op te laden." Ondertussen bezoekt Wiebe op verschillende plaatsen organisaties en initiatieven die bezig zijn met duurzaamheid. Van zijn reis wordt een documentaire gemaakt. 

Een flinke groep sponsors en partners helpen Wiebe bij de realisatie van zijn droom. Verder is hij met name afhankelijk van de mensen die hem 'inpluggen'. Uit Oostenrijk, Hongarije en Zweden heeft hij al aanbiedingen, maar in Azië komt hij nog heel wat stopcontacten tekort. "Toch ben ik er van overtuigd dat ik dankzij mijn volgers en de kracht van social media ook daar voldoende plekken zal vinden." En als hij op plekken komt waar echt niemand zich heeft aangemeld? "Dan zal ik moeten overleven, kijken of ik ergens een paar uur kan werken voor een maaltijd en wat stroom." 

Wil je weten hoe het met Wiebe gaat? Volg zijn reis via zijn website.