Toekomstmakers

Getijdencentrale bij Texel werkt beter dan verwacht

09 oktober 2015 06:00 Aangepast: 09 oktober 2015 15:00
Beeld © Bluetec

De getijdencentrale die bij Texel sinds april stroom opwekt uit de stroming van eb en vloed, doet het beter dan verwacht. De drijvende energiecentrale levert stroom aan huishoudens op Texel en heeft al twee stormen zonder kleerscheuren doorstaan.

Vanwege het succes zijn er plannen om op korte termijn een grotere turbine te plaatsen. Die moet de capaciteit van het platform verdubbelen. Een paar maanden later moet dan een tweede turbine volgen. Later volgen nog grotere turbines waardoor de centrale 2,5 megawatt produceert.

Op de goede weg
"Het is vooral bijzonder dat we in zes maanden tijd van een tekening naar een stroomproducerend platform zijn gegaan. Het is heel erg snel gegaan. Dat geeft aan dat we op de goede weg zitten", zegt Allard van Hoeken van Bluewater tegen RTL Z Toekomstmakers. "Het platform heeft al twee flinke stormen over zich heen gekregen en gaf geen kick. Het is dus echt een succes te noemen."

Toch zal het getijdenplatform niet snel het halve land van energie voorzien. Er zijn maar een paar plekken in Nederland waar voldoende getijdenstroom is om stroom mee op te wekken. De centrale bij Texel is dan ook vooral een proefcentrale. De techniek moet uiteindelijk naar het buitenland, bijvoorbeeld naar eilanden waar de stroom nu nog uit dieselgeneratoren komt. "Deze stroom is nu al goedkoper dan stroom van diesel", aldus Van Hoeken.

Basisbehoefte van de mens
Het project van Van Hoeken, die in maart werd verkozen tot Ingenieur van het Jaar, krijgt volop aandacht. "We krijgen bezoekers uit de hele wereld, ook potentiële kopers die veel interesse tonen. Ook van de politiek krijgen we aandacht, gisteren waren er Kamerleden op bezoek. Dat is belangrijk, energie is een basisbehoefte van de mens. Ik vond het opmerkelijk dat in de laatste stemwijzer niet één vraag over energie zat, terwijl dat zo belangrijk is."

De centrale van BlueTEC werkt door middel van een drijvende ponton waar een grote watermolen onder hangt. Die gaat draaien als de getijdenstroom er langs komt. In Zeeland komt een getijdencentrale tussen de pijlers van de Oosterscheldekering. "Ze doen daar ook echt interessante dingen en ik dacht altijd dat dat een goedkopere methode zou zijn dan die van ons. Maar het probleem is dat je voor elke dijk of dam waar je dit wil installeren een uniek ontwerp moet maken, met eigen, unieke problemen. Ons drijvende platform drijft overal op dezelfde manier."

Van Hoeken koos niet voor niets voor deze techniek. "Ik had ook graag wat met zonne-energie willen doen bijvoorbeeld. Maar ik kom uit de maritieme techniek, mijn kennis ligt bij offshore. Daar kan ik dus echt het verschil maken. Wat zou het mooi zijn als meer ingenieurs kijken wat echt bij hun eigen kennisgebied ligt om daarmee een bijdrage te leveren aan de overgang naar duurzame energie. Dat is in ieder geval wat ik als Ingenieur van het Jaar wil uitdragen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van