Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech & business

Vijf alledaagse dingen die we danken aan de ruimtevaart

20 oktober 2015 12:33 Aangepast: 23 oktober 2015 14:59
Beeld © Supersoaker

Ruimtevaart mag dan interessant en spannend zijn en goed voor wetenschappers, maar wat heb je er eigenlijk aan? Meer dan je denkt. Elke dag gebruik je talloze uitvindingen die hun geschiedenis in de ruimtevaart hebben. Dus bij je volgende watergevecht met een waterpistool: denk even aan NASA. Toekomstmakers zet er vijf voor je op een rij.

Traagschuim

Thumbnail

Het was de NASA die traagschuim in 1966 ontwikkelde: een polyurethaanschuim dat je flink kunt indrukken en enkele minuten later weer in zijn oude vorm terugkomt. Het was bedoeld voor de stoelen in de Saturnus V-raket om de krachten van de lancering beter te verdelen. Toch paste de NASA het niet toe, maar een Zweedse fabrikant ging het onder de naam Tempur verkopen voor gebruik in matrassen en hoofdkussens. 

Supersoaker

Thumbnail

Een echte ruimtevaartvinding is het misschien niet, maar ingenieur Lonnie Johnson was wel aan het werk om voor NASA een nieuwe pomp te ontwikkelen voor gebruik in koelkasten of airconditioners. Hij wilde een systeem op water ontwikkelen en deed daarvoor thuis wat experimenten in zijn badkamer. Hij zag direct wat je met zijn pomp op basis van luchtdruk zou kunnen maken: een geweldig waterpistool. Hij stopte bij NASA, leurde zeven jaar met zijn uitvinding die niemand wilde hebben. Maar fabrikant Larami zag er in 1989 wel wat in. Inmiddels zijn er miljoenen waterpistolen verkocht en bracht de uitvinding al meer dan een miljard op.

Rookmelders

Thumbnail

NASA heeft flink bijgedragen aan de ontwikkeling van rookmelders die op verschillende gevoeligheden kunnen worden ingesteld. Omdat je in de ruimte je vaartuig nou eenmaal niet zo makkelijk op de vluchtstrook zet is een melder voor brand en schadelijke gassen immers wel zo handig. Voor het eerste ruimtestation Skylab gooide NASA dus alle kennis in de strijd. De rookmelder die je thuis hebt zit vol technologie die is gemaakt voor de ruimte.

Zonnepanelen

Thumbnail

Zonnepanelen zijn niet uitgevonden door de NASA, de eerste werkende zonnecel werd al gemaakt in 1883. De echte ontwikkeling kwam pas jaren later, toen NASA rond 1950 zonnecellen wilde hebben voor gebruik in de ruimte. Gelukkig was inmiddels flink kennis opgedaan over silicium, het element waar transistors, chips en dus ook zonnecellen van worden gemaakt. Een perfect paneel was het nog niet, maar de zonnecel kon beginnen aan een langzame opmars: van de ruimtevaart via rekenmachines en horloges naar uiteindelijk ons dak.

Oorthermometer

Thumbnail

Er zijn veel ruimte-uitvindingen die zijn gedaan om het leven aan boord van een ruimtevaartuig wat makkelijker te maken. Zo leek het geen goed idee om met een traditionele thermometer door de ruimte te zweven om te kijken of de astronauten koorts hebben. Gelukkig was de NASA al ver met het ontwikkelen van thermometers op basis van infrarood - in eerste instantie om de temperatuur van sterren te meten. Met de sensor in een oorthermometer was hij ook nog eens te gebruiken voor de astronauten. En tegenwoordig voor iedereen. 

Dit is nog maar een fractie van alle vindingen die we kennen van de ruimtevaart. Wil je meer zien over de ruimtevaart? Kijk dan naar Toekomstmakers, woensdag om 22:30 uur op RTL Z. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van