Ga naar de inhoud
Tech & business

Australiër claimt: ik bedacht Bitcoin

Jarenlang werd er gespeculeerd over de bedenker van cryptovaluta Bitcoin. Een groep, een Amerikaan, een Japanner? Australische ondernemer Craig Wright, die al eerder in het vizier was van media, beweert: hij is de bedenker van Bitcoin.

Helemaal een verrassing is het niet. Wright ging jarenlang schuil achter zijn pseudoniem Satoshi Nakamoto, maar Amerikaanse media waren in december al vrijwel zeker van zijn identiteit. Ze hadden documenten van de Australische belastingdienst in handen waaruit dat zou blijken. Later kwam techwebsite Wired weer terug op zijn eerste bevindingen: Wright was waarschijnlijk een hoaxer. 

Bewijs
Tegen de BBC vertelt Wright nu dat hij inderdaad het brein achter de elektronische munt is. Hoewel hij niet helemaal de enige was die aan het concept heeft gewerkt: "Ik was het grootste gedeelte ervan, sommige mensen hebben me geholpen." Om die claim kracht bij te zetten, ondertekende de Australiër zijn e-mails met digitale sleutels die in de begintijd van Bitcoin gebruikt werden voor berichten van Satoshi Nakamoto. 

Wright zegt zelf dat hij nog steeds liever onbekend zou zijn. "Ik denk niet dat ik het aan iemand verschuldigd ben om mezelf bekend te maken", zegt hij. "Niemand hoeft te weten wie Bitcoin bedacht heeft, en het is mijn recht om het geheim te houden."

Ook zegt hij niet op zoek te zijn naar bekendheid of naar geld. "Ik wil geen geld en ik wil geen hulp. Als iemand me nomineert voor een prijs, zal ik hem niet accepteren. Als ik een Nobelprijs krijg zeg ik er nee tegen. Ik zal nooit een cent van iemand accepteren."

Twijfels
Hoewel de BBC overtuigt lijkt te zijn van de bekentenis van Wright, twijfelen sommigen eraan. Zij zeggen dat het bewijs vooral indirect is, en dus niet voldoende om zijn identiteit te bewijzen. 

Wel overtuigd is het voormalig hoofd van de Bitcoin Foundation, Jon Matonis. In een blogpost zegt hij: "Volgens mij is het bewijs sluitend en ik heb geen twijfel dat Craig Steven Wright de persoon achter de Bitcoin-technologie is."