Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Startup Fest

'Airbnb kannibaliseert hotelindustrie niet'

24 mei 2016 16:48 Aangepast: 31 juli 2017 10:00

De critici hebben ongelijk, stelde Nathan Blecharczyk, een van de oprichters van Airbnb bij Startup Fest in Amsterdam. De verhuursite is helemaal niet slecht voor de hotelindustrie. Het valt allemaal best mee met die ruzies met gemeenten over belastingen. Oh en die Airbnb-huurders zijn niet irritant, maar juist goed voor je buurt.

"Er zijn verschillende rapporten die stellen dat Airbnb zorg voor de groei van de industrie als geheel. Er is geen enkel rapport dat aantoont dat Airbnb de prijzen of bezetting van hotels heeft verlaagd." Consumenten kunnen gewoonweg betere keuzes maken, omdat ze meer keuzes hebben. Bovendien is het ook positief voor buurten die normaal niet zo veel toeristen ontvangen. De appartementen die verhuurd worden via de site zitten aantoonbaar in andere gebieden dan reguliere hotels. En dat is goed voor lokale ondernemers.

Ruzies met gemeenten

Airbnb ligt in toenemende mate onder vuur in diverse steden. Hotels zijn bang voor weglopende klanten, overheden denken belastinggeld te missen. Blecharczyk zegt toe dat hij meer informatie zal gaan delen met gemeenten. Volgende week gaat Airbnb bijvoorbeeld een dataset delen met gemeente Amsterdam.

De drie oprichters van Airbnb waren ooit huisgenootjes. De huur van hun appartement in San Fransisco steeg in een keer 25 procent. Toen Blecharczyk vertrok, besloten zijn huisgenoten de overgebleven kamer te verhuren. Er stond geen bed in de kamer, dus legden ze er een luchtbedden neer. Vandaar 'Air bed and breakfast', oftewel Airbnb. Sinds die geboorte van deze onderneming is Airbnb gigantisch gegroeid. In Europa verdienden alle hosts samen 3 miljard euro in 2015. 

Volg het nieuws van deze week op rtlz.nl/startupweek. Live updates vind je in ons liveblog en de livestream van de events vind je hier. Met onder meer live speeches van grootheden als Tim Cook (Apple) en Eric Schmidt (Alphabet / Google) en Travis Kalanik (Uber).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore