Ga naar de inhoud
Razendsnelle ontwikkeling

Maker ChatGPT: regulering AI door overheden is noodzakelijk

Sam Altman in het congres Beeld © ANP.

De topman van OpenAI, maker van de veelbesproken chatbot ChatGPT, vindt het essentieel dat overheden regels stellen voor de ontwikkeling en het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). "Het is noodzakelijk dat de krachtigste AI ontwikkeld wordt met democratische waarden", zei Sam Altman.

'Amerikaans leiderschap' is volgens hem broodnodig. Altman deed zijn uitspraken tijdens een hoorzitting voor het Amerikaanse congres.

Politici hadden Altman en een aantal andere techbazen gevraagd te getuigen, omdat zij zich zorgen maken over de ontwikkeling van AI, die de laatste maanden razendsnel gaat. Ze vrezen dat de zelflerende software de economie in de war kan sturen en het democratische bestel kan verstoren.

Aanzienlijke schade

Altman ziet ook veel voordelen van de technologie, die hij wat belang betreft vergeleek met de uitvinding van de boekdrukkunst. AI kan 'de belangrijkste problemen van de mensheid oplossen', aldus de topman van OpenAI. Maar dat brengt ook risico's met zich mee. "Mijn grootste angst is dat de technologiesector de wereld aanzienlijke schade kan berokkenen."

Weer
Lees meer:
Weer een roep om strenge regels voor AI: dit is waarom

IBM-privacydirecteur Christina Montgomery riep ook op tot regels omtrent kunstmatige intelligentie, maar dan vooral voor de toepassing ervan. Zo zouden gebruikers het moeten weten als ze met een AI-systeem praten.

Senator houdt AI-speech

Een van de politici, senator Richard Blumenthal, zorgde met zijn openingswoorden voor een primeur. Hij had de tekst door ChatGPT laten schrijven en die laten inlezen door een systeem dat zijn stem nadeed. Dat systeem was getraind op eerdere speeches die Blumenthal in de senaat had gegeven.

De software ChatGPt kan op basis van taalmodellen zelf teksten schrijven over allerlei onderwerpen. OpenAI bracht er eind vorig jaar een nieuwe versie van uit en sloot daarbij een deal met Microsoft. Dat bedrijf gaat de software samenvoegen met zijn zoekmachine Bing. Google kondigde kort daarop een eigen AI-systeem aan, net als Facebook-moeder Meta.

Lees meer: AI is op meer plekken dan je denkt

02:20
Zeg je kunstmatige intelligentie, dan denk je aan ChatGPT en apps die kunstige selfies kunnen maken. Toch doet 16 procent van de Nederlandse bedrijven al iets met AI. Verslaggever Harm Teunis ging op zoek naar voorbeelden.