Ga naar de inhoud
Miljardairs hebben het ook zwaar

Pittige tijden voor Zuckerberg: meer dan de helft van zijn vermogen verdampt

Beeld © ANP

Gewone stervelingen hebben last van inflatie en zien hun koopkracht dalen. Maar tech-miljardairs hebben het ook niet makkelijk. Zij zien dit jaar hun vermogen gigantisch dalen. Met Facebook-oprichter Mark Zuckerberg als uitschieter. Hij zag bijna 71 miljard euro aan vermogen in rook opgaan. 

Zuckerberg zag zijn vermogen dit jaar meer dan halveren en heeft nu een vermogen van zo’n 55 miljard euro, schrijft Bloomberg.

En op de lijst van meest vermogende miljardairs daalt Zuckerberg flink. In januari stond hij nog fier op de zesde plaats maar halverwege september moet hij doen met een magere twintigste plek. 

2022 geen feestjaar

Bloomberg houdt in zijn Billionaires Index dagelijks de vermogens van de ultrarijke Amerikanen bij en maakte een overzicht van hoe het de techbonzen vergaat dit jaar. En daaruit blijkt dat 2022 voorlopig nog geen jubeljaar is. Met Mark Zuckerberg dus als grootste verliezer.

Elon Musk verloor 'maar' 6 miljard dollar, maar blijft de meest vermogende persoon op aarde, met een geschat vermogen van 268 miljard dollar (267 miljard euro). 

Metaverse nog geen vetpot

In september 2021 zat Zuckerberg er nog warmpjes bij, met een vermogen van meer dan 141 miljard euro. En ondanks alle schandalen groeide zijn bedrijf en zijn vermogen nog rustig door. Maar in oktober kondigde hij de grootste koerswijziging van zijn bedrijf aan: de naam van het moederbedrijf werd Meta en dat bedrijf zou zich meer gaan richten op de metaverse. En daarna ging het bergafwaarts met zijn vermogen. 

Want begin dit jaar meldde Facebook voor het eerst een daling van het aantal Facebook-gebruikers. De koers van het aandeel Facebook knalde gigantisch onderuit en daarmee ook het vermogen van Mark Zuckerberg. In een dag tijd zo’n 31 miljard euro. Dat is niet raar, want het gros van zijn vermogen bestaat uit aandelen in Meta. Daalt die koers, dan knalt dus ook zijn vermogen onderuit. 

Video: zo zou de metaverse moeten werken

04:32

Faang-aandelen hebben het zwaar

Van de zogeheten Faang-aandelen (Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google) hebben Facebook en Netflix verreweg het beroerdste jaar. De koers van het aandeel Meta staat nu ruim 56 procent lager dan in januari. Alleen net Netflix daalde harder. (59 procent) Daarna volgen Alphabet (-28 procent), Amazon (-26 procent) en Apple (15 procent). 

Analisten zeggen tegen Bloomberg dat de koers van het aandeel Meta (Facebook) lijdt onder de investeringen in de metaverse. Als het bedrijf niet zo veel in metaverse had gestoken, zou het eerder op het niveau van Alphabet hebben gezeten, zegt Mandeep Singh van Bloomberg. 

In gesprekken met investeerders zei Zuckerberg al dat hij erop rekent dat het project drie tot vijf jaar lang verliesgevend is. Dat lijkt voorlopig te kloppen.