Ga naar de inhoud
Huawei eruit, Ericsson erin

T-Mobile haalt Huawei uit zendmasten, kernnetwerk 'volgt later'

Beeld © ANP

T-Mobile neemt afscheid van Huawei-apparatuur in zijn zendmasten. De Chinese apparatuur moet plaatsmaken voor spullen van het Zweedse Ericsson. Zij mogen de apparatuur leveren voor het 5G-netwerk van de provider, maar ook voor de oudere 4G- en 3G-netwerken. Wanneer de Huawei-apparatuur uit de kern van het netwerk verdwijnt, is onduidelijk.

Het vervangen van Huawei door Ericsson is onderdeel van het vernieuwen van het radio- en antennenetwerk, meldt T-Mobile. Hoeveel geld gemoeid is met de deal is niet bekend. De provider zegt twee tot drie jaar nodig te hebben tot Huawei uit de rand van het netwerk is vervangen.

De Huawei-apparatuur die T-Mobile daar nu nog gebruikt, wordt geleidelijk vervangen als het aan vervanging toe is, zegt een woordvoerder van het telecombedrijf. "Apparatuur die nog goed is, doen wij nu niet weg."

Kern van netwerk 

Het neemt daarmee in de komende jaren helemaal afscheid van Huawei als leverancier. Ook in de kern van het netwerk. Maar hoe lang dat duurt, is onduidelijk. Een woordvoerder van T-Mobile heeft geen antwoord op die vraag.  

Huawei raakte de afgelopen jaren snel in diskrediet is, wegens angst voor mogelijke spionage voor de Chinese overheid. Van alle providers in Nederland maakte T-Mobile juist het meest gebruik van apparatuur van Huawei.

Huawei
Lees meer
Huawei definitief uit kern van Nederlandse telecomnetwerken

Geen kern-apparatuur

In Nederland wordt Huawei - net als in veel andere landen - geweerd door de overheid, hoewel het bedrijf in het beleid nooit bij naam wordt genoemd. In de kritieke onderdelen van de netwerken mogen volgens de overheid alleen spullen van vertrouwde leveranciers gebruikt worden die 'niet onder invloed staan van een kwaadwillende partij'.

En daarmee is Huawei de facto uitgesloten voor de kern van het netwerk. Aan de rand van het netwerk mogen de providers zelf besluiten welke leveranciers zij kiezen. 

De telecombedrijven zouden in een geheime beschikking op de hoogte zijn gebracht om welke apparatuur dat gaat. De overheid communiceert niet over hoeveel tijd de providers daar voor hebben. 

Maar als gevolg van het besluit bleek al dat Huawei geen 5G-kernapparatuur meer levert aan Nederlandse telecombedrijven

Vodafone heeft al geen spullen van Huawei meer in de kern van het netwerk zitten. KPN gaat die spullen, net als T-Mobile, nog uit het netwerk halen, maar gebruikt nog wel 5G-antennes van Huawei. 

Verbod op Huawei

Huawei is in veel westerse landen omstreden. Politici en critici zijn bang dat de Chinese overheid via Huawei kan spioneren of zelfs saboteren.

Bewijs daarvoor is overigens nooit geleverd. Maar politici willen het gevaar uitsluiten. Daarom is Huawei in meerder landen al verbannen uit de netwerken, zoals in Zweden en het Verenigd Koninkrijk. 

Kassa
Lees meer
Kassa voor de staatskas: 6 vragen en antwoorden over de 5G-veiling