Ga naar de inhoud
Mij niet bellen

Verzekeraar vreest ongelukken door videobellende forenzen

Foto ter illustratie Beeld © iStock

"O, wacht, ik moet nu echt even opletten hoor." Zomaar een herkenbare kreet van een collega die tijdens het autorijden ook aan het videobellen is en moet ingrijpen om een ongeluk te vermijden. Gevaarlijk, waarschuwt verzekeraar Interpolis. En toch doen werknemers het.

Bij een op de vijf mkb-bedrijven belt een medewerker wel eens in tijdens een vergadering via een videobel-app zoals Microsoft Teams, Zoom of Google Hangouts. Dat blijkt uit onderzoek door de verzekeraar onder 300 bedrijven. 

Gevaarlijk, zegt de verzekeraar. Want mensen gaan weer naar kantoor omdat verplicht thuiswerken grotendeels verleden tijd is en daardoor zijn wegen drukker dan voor corona. Dus, ook al is het een belangrijke meeting, je moet als automobilist je aandacht op de weg houden. 

Amerikaanse
Lees meer
Amerikaanse senator zit achter stuur tijdens Zoom-vergadering

"We weten dat afleiding een grote rol speelt in 68 procent van ongelukken. Het is onmogelijk om tegelijkertijd goed op de weg te letten, naar een presentatie te kijken en notities te maken", zegt een woordvoerder van Interpolis. 

Ook geen Netflix achter het stuur

"Je gaat ook geen Netflix kijken of een boek lezen als je in de auto zit. Door een online vergadering te volgen, ligt afleiding op de loer, dus doe het alsjeblieft niet."

Er is geen keiharde wetgeving die het kijken naar een scherm verbiedt, vertelde verkeersjurist Bert Kabel eerder aan EditieNL. Maar dat is anders als het daardoor mis dreigt te gaan. "Dus als je bijvoorbeeld een filmpje kijkt en daardoor een gevaarlijke situatie creëert op de weg, ben je wel strafbaar bezig."

Doodmoe
Lees meer
Doodmoe van 9 maanden videobellen: 'Voortaan minder en korter'

De verzekeraar roept bedrijven op om goede afspraken te maken met het personeel en videobellen tijdens het autorijden vooral niet te stimuleren. Aan die afspraken ontbreekt het nu nog, blijkt uit het onderzoek door Interpolis. 

'Stimuleer videobellen tijdens het rijden niet'

Bij bijna 70 procent van de mkb-bedrijven zijn er geen afspraken over hoe het personeel tijdens het rijden toch veilig kan inbellen.

Die afspraken moeten onderdeel zijn van een mobiliteitsplan. En dat gaat verder dan alleen het autorijden. Want ook op de fiets kan afleiding zorgen voor ongelukken, waarschuwt de verzekeraar.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief