Productie ligt stil

Cyberaanval legt VDL Nedcar en andere locaties VDL plat

07 oktober 2021 11:02 Aangepast: 07 oktober 2021 14:51
Beeld © ANP

Industriebedrijf VDL is slachtoffer van een cyberaanval. De productie bij VDL Nedcar in Born ligt stil door de cyberaanval. Op sommige andere locaties in binnen- en buitenland kan niet of maar deels geproduceerd worden, zegt het bedrijf. 

"Onze eigen IT-experts zitten er bovenop en werken samen een cybersecuritybedrijf dat ons hiermee helpt. Het is nog te vroeg om te zeggen hoe groot de impact is en wat de gevolgen zijn", zegt een woordvoerder tegen RTL Z. 

Of het gaat om een ransomware-aanval kan VDL niet zeggen. Ook is nog onduidelijk waar de aanval vandaan komt. 

105 bedrijven

De VDL Groep bestaat uit 105 bedrijven. Een van de getroffen locaties is de autofabriek VDL Nedcar waar de BMW X1 wordt geproduceerd, net als verschillende modellen van Mini. 

Dat er meerdere locaties getroffen zijn, komt doordat veel systemen van de verschillende locaties met elkaar verbonden zijn, zegt de woordvoerder. Maar niet iedere locatie lijkt even hard getroffen. "De een ligt stuk, bij de andere kunnen nog werkzaamheden plaatsvinden."

15.000 medewerkers

Verdeeld over negentien landen werken ruim 15.000 medewerkers voor VDL. Het bedrijf is actief op het gebied van ontwikkeling, productie en verkoop van toeleveringen, bussen en eindproducten. VDL was vorig jaar goed voor een omzet van 4,7 miljard euro.

Ransomware

Vanuit VDL is er nog geen bevestiging dat het gaat om een ransomware-aanval. Maar alle aanwijzingen zijn er dat het gaat om een vorm van ransomware, zegt Dave Maasland van cyberbeveiliger ESET Nederland.

"Alle systemen liggen plat op vrijwel alle locaties. Dus het heeft er alle schijn van dat het weer een slachtoffer is van gijzelsoftware."

Hij noemt het een nachtmerrie voor VDL als productiebedrijf, want bedrijven die bezig zijn met hun cyberveiligheid proberen rekening te houden met verschillende doemscenario's.

"Als ik de ergste moet bedenken, dan is het wel een digitale hartstilstand waardoor de productie niet meer kan draaien", zegt Maasland.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van