Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Tech & business

1 miljard voor kunstmatige intelligentie ten gunste van 'ons'

13 december 2015 14:09 Aangepast: 04 augustus 2017 10:01
Beeld © AFP

Verschillende Amerikaanse tech-topmensen investeren samen 1 miljard dollar in een bedrijf dat research gaat doen naar kunstmatige intelligentie.

Een van de drijvende krachten achter de non-profitorganisatie OpenAI is Tesla-eigenaar Elon Musk, die samen met Reddit-financier Sam Altman in het bestuur zit. Andere bekende investeerders zijn de mede-oprichters van PayPal en LinkedIn, Peter Thiel en Reid Hoffman. Het bedrijf is naar eigen zeggen opgericht met als doel het verbeteren van kunstmatige intelligentie (AI) zodat de mensheid er het meest van kan profiteren, zonder winstbejag na te jagen. 

Volgens de stichting hebben kunstmatige intelligentie-technieken namelijk indrukwekkende, doch zeer begrensde mogelijkheden. Dat moet beter in kaart worden gebracht, schrijft de stichting. Het is op dit moment namelijk volledig onduidelijk hoe de samenleving kan profiteren van AI op menselijk niveau, en hoeveel schade het kan aanrichten verkeerd gebruik. 

Bedreiging of handig
Het bedrijf speelt in op de verwachting dat er computersystemen komen die net zo slim zijn als mensen. Het is daarom noodzakelijk om onderzoek te doen naar manieren om niet alleen de maker te laten profiteren. Vooral Elon Musk hamert daarop. Hij is altijd kritisch op ontwikkelingen rond kunstmatige intelligentie, die hij als een van de grootste bedreigingen voor de mensheid ziet

Techbedrijven als Google, Apple en IBM investeren ook in onderzoek naar het verbeteren van computerprogramma's voor gezichtsherkenning of vertalen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore