Neuralink

Neurologische start-up van Tesla-baas haalt 200 miljoen op

30 juli 2021 13:11 Aangepast: 30 juli 2021 17:06
Elon Musk Beeld © ANP / RTL Boulevard

De Amerikaanse start-up Neuralink van Tesla-baas Elon Musk, heeft meer dan 200 miljoen dollar opgehaald. Neuralink ontwikkelt draadloze computerchips die in het brein geïmplanteerd kunnen worden. Met de interface tussen mens en computer wil het bedrijf uiteindelijk mensen met hersenletsel helpen.

Met het geld wil Neuralink een eerste product naar de markt brengen. Ook wordt het geld gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling. Onder meer Google Ventures, de investeringstak van moederbedrijf Alphabet, investeert in het bedrijf. 

De draadloze implantaten moeten helpen bij de genezing van neurologische aandoeningen zoals Alzheimer en andere vormen van dementie, en beschadigingen aan de ruggengraat. Neuralink werd mede opgericht door Musk in 2016.

Aap

Eerder vertelde Musk dat de startup succesvol het brein van een aap had aangesloten op een computer. De aap kan met zijn gedachten games spelen. Zo doet hij een spelletje Pong.

De elektroden registreren de elektrische signalen van het brein terwijl de aap met een joystick twee spelletjes doet. De signalen worden vier keer per seconde aan een iPhone doorgegeven. 

Na enkele minuten kan een gekoppelde computer nauwkeurig afleiden welke hersenactiviteiten bij welke bewegingen met de joystick horen. Als de joystick vervolgens wordt losgekoppeld, blijft de aap het spel succesvol besturen met alleen zijn hersensignalen. Later bestuurt de aap het spelletje Pong zonder een joystick aan te raken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Startup Elon Musk koppelt brein van aap aan computer

Neuralink is niet de eerste organisatie die een proefdier met een hersenimplantaat een computer laat bedienen. Wetenschappers werken daar al langer aan. Neuralink zelf toonde vorig jaar ook al een varken met een hersenimplantaat.

Op termijn denkt het bedrijf zelfs dat het de hersensignalen van verlamde mensen weer succesvol bij hun spieren kan krijgen. Dan ontstaat als het ware een technologische bypass voor een verlamming. Musk ziet ook mogelijkheden voor het schrijven van Twitter-berichten via het hersenimplantaat, 'sneller dan met je duimen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van