Ga naar de inhoud
Tech & business

Fors minder nieuwe softwarebedrijven gestart

Beeld © ANP

Het aantal softwarebedrijven dat wordt opgericht, neemt de laatste jaren hard af.

Dat schrijft durfkapitalist Tomasz Tunguz van Redpoint. Volgens zijn analyse met data van Crunchbase en Pitchbook werden er van 2011 tot 2013 ongeveer 1450 softwarebedrijven per jaar gestart.

Dat aantal zakte in 2014 naar 1186 en het afgelopen jaar startten er niet meer dan 423 softwarebedrijven. Dit jaar lijkt het alleen nog maar minder te worden, als de trend doorzet.

Minder investeringen, grotere bedragen

De crux lijkt hem vooral te zitten in financieringspatronen, denkt Tunguz. In de loop der jaren is er in totaal niet per se minder in softwarebedrijven geïnvesteerd als we naar het totaalbeeld kijken, maar het geld gaat geconcentreerder naar minder bedrijven toe. Het aantal investeringsrondes is in het eerste kwartaal van 2016 met de helft verminderd in vergelijking met dezelfde periode in 2015, terwijl de omvang 40 procent steeg.

Ook de marktstructuur verandert. De laatste jaren was er een explosie aan clouddiensten. Dit soort startups konden lokale software vervangen met online diensten en zijn nu actief in zoveel verschillende sectoren, dat ze nauwelijks nog vervangbaar zijn.