Ga naar de inhoud
Elektrische auto's

Omzet Tesla verdubbeld, ondanks enorme chiptekorten

Tesla leverde in het tweede kwartaal ruim 200.000 elektrische auto's af. Beeld © ANP

Autofabrikant Tesla heeft de omzet in het tweede kwartaal van dit jaar weten te verdubbelen ten opzichte van vorig jaar, toen de fabrieken door de coronacrisis tijdelijk de deuren moesten sluiten. De nettowinst van het bedrijf steeg in dit kwartaal naar ruim 1,1 miljard dollar.

Het is voor het eerst dat de winst van Tesla in een kwartaal boven de 1 miljard dollar uitkomt. De omzet van de autofabrikant steeg van 6 miljard dollar in het tweede kwartaal vorig jaar naar 12 miljard dollar dit jaar. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die Tesla gisteren bekendmaakte.

Meer dan 200.000 auto's

Eerder werd al bekend dat het bedrijf van topman Elon Musk in het afgelopen kwartaal meer dan 200.000 auto's heeft geproduceerd en afgeleverd. Daarmee voerde Tesla de productie op naar een nieuw record, ondanks de chiptekorten waarmee de wereldwijde autosector worstelt.

Musk:
Lees ook:
Musk: grootste uitdaging Tesla is het tekort aan chips

Chiptekorten

Het bedrijf zei hard te hebben gewerkt om de productie gaande te houden ondanks die chiptekorten. Tesla zegt wel dat die tekorten 'van grote invloed kunnen zijn' op het groeitempo van de productie in de tweede helft van dit jaar.

"Ik heb nog nooit zoiets gezien. Elk bedrijf is nu aan het bijbestellen uit angst zonder te zitten, net als het tekort aan toiletpapier, maar dat op een epische schaal", vertelde Musk er eerder over.

Koersstijging

Het bedrijf heeft autofabrieken in de Verenigde Staten en China en werkt aan een grote fabriek in de buurt van Berlijn. Tesla maakt niet bekend waar het de meeste auto's heeft verkocht.

In aanloop naar de bekendmaking van de kwartaalcijfers steeg de koers van Tesla al met 2 procent. Daarna bleef de koers verder stijgen.

Gefilmd:
Lees ook:
Gefilmd: zelfrijdende Tesla ziet volle maan aan voor verkeerslicht