Ga naar de inhoud
Minimaal drie dagen

Apple-topman Cook wil personeel vanaf september weer op kantoor

Apple-ceo Tim Cook na de presentatie van de iPhone 11 in 2019. Beeld © ANP

Apple-medewerkers moeten vanaf september weer naar kantoor. Ceo Tim Cook heeft het personeel gevraagd om minimaal drie dagen per week naar het bedrijf te komen.

Dat blijkt uit een mail die topman Cook stuurde aan de Apple-medewerkers, meldt onder meer technieuwssite The Verge. "We kiezen voor dezelfde dagen op kantoor, zodat we persoonlijke samenwerking op die momenten kunnen optimaliseren", schrijft Cook.  

Alle medewerkers moeten vanaf september in ieder geval op maandagen, dinsdagen en donderdagen weer naar kantoor komen. Vanuit huis werken, of een andere locatie op afstand, kan dan op de woensdagen en vrijdagen.

Vaccinatiegraad

Medewerkers van afdelingen die fysiek bij elkaar moeten komen om goed te kunnen werken, moeten vier of vijf dagen per week naar kantoor komen. Als reden voor het loslaten van het thuiswerkbeleid noemt Cook de steeds grotere vaccinatiegraad en de dalende coronabesmettingen. 

Apple-ceo
Lees meer
Apple-ceo onder indruk van prestatie thuiswerkend personeel

Twee weken per jaar op afstand

Er blijft wel de mogelijkheid om twee weken per jaar op afstand te werken, mits een manager daar zijn fiat aan geeft. Die flexibiliteit is volgens de mail van Cook om "dichterbij familie en geliefden te zijn, om even in een andere omgeving te kunnen zijn, om onverwachte reizen te regelen of een andere persoonlijke reden". 

Video: Vind je thuiswerken zwaar? Dit kun je eraan doen

03:43

Apple gaat volgend jaar bekijken of dit nieuwe schema een beetje goed werkt, of dat het toch allemaal anders moet. 

Eerder meldde Cook nog dat zijn medewerkers in ieder geval tot juni grotendeels thuis zouden werken. Het bedrijf zou een paar weken geleden hebben besloten dat dus te verschuiven naar september.

Apple kon niet direct reageren op vragen van RTL Z.

Twitter-personeel
Lees meer:
Twitter-personeel mag 'voor altijd' thuiswerken

Andere techreuzen omarmen thuiswerken meer

Andere techreuzen lijken ruimhartiger met het thuiswerkbeleid. Google bijvoorbeeld gaat ervan uit dat een vijfde van het personeel vanuit huis blijft werken, als de kantoren in september open gaan. In december speelde Google nog met het idee van een flexibele werkweek, waarbij personeel drie dagen per week op kantoor moeten komen. 

Facebook liet het personeel vorig jaar weten dat sommige medewerkers permanent vanuit huis mogen werken. Dat was wel op voorwaarde dat een manager daar toestemming voor moet geven.

Techbedrijf Twitter heeft thuiswerken ook omarmt: het bedrijf heeft een streep gezet door verplichte kantoormomenten.