Tech & business

Taiwan worstelt met droogte, chipmaker kan watertekort aan

19 mei 2021 11:52 Aangepast: 19 mei 2021 12:28
TSMC koopt al maanden vrachtwagens met water om te kunnen blijven produceren Beeld © ANP

Als er niet snel flink wat regen valt in Taiwan, dan draait de Taiwanese regering de waterkraan nog verder dicht. Als dat gebeurt moeten bedrijven in Hsinchu en Taichung hun watergebruik met nog eens 17 procent terugdringen. Maar de chipproductie komt niet in gevaar, zegt ‘s werelds grootste chipmaker TSMC. Dat bedrijf heeft in beide steden fabrieken staan. 

De hoge bonzen bij TSMC zullen de lokale buienradar goed in de gaten houden, want water is essentieel voor het maken van chips. En in Taiwan valt al maanden amper regen, waardoor de watervoorraad snel slinkt. Als regen uitblijft, dreigt de regering op 1 juni met nieuwe maatregelen.

Na eerdere ingrepen door de overheid, zei het bedrijf al dat het zich lang heeft voorbereid op dit soort risico’s. De productie kwam nog niet in gevaar, en zal ook nu op peil blijven, zegt TSMC tegen Reuters

Het bedrijf gaat door het met verminderen van het waterverbruik. En eerder liet het al vrachtwagens met water voorrijden om de productie in een aantal fabrieken op peil te houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Van PlayStations tot auto's: extreme droogte in Taiwan bedreigt hele industrie

Grootste droogte in 56 jaar

Taiwan heeft last van de grootste droogte in 56 jaar, doordat er vorig jaar geen tyfoons waren. Terwijl dat normaal gesproken drie tot vier keer per jaar gebeurt. De vooruitzichten zien er niet rooskleurig uit, waardoor de regering moet ingrijpen. 

Het waterniveau in het midden en zuiden van het eiland is angstwekkend laag door het uitblijven van regen. In sommige waterreservoirs zit nog maar 5 procent van de totale capaciteit. De regering nam al drastische stappen, zoals het rantsoeneren van water in een aantal steden en het opleggen van een sproeiverbod aan boeren. 

De regering zocht ook andere manieren om de watervoorraad te vergroten. Bijvoorbeeld door water te winnen uit 160 putten en het ontzilten van zeewater. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Chipfabrikanten hamsteren water om productie op peil te houden

TSMC bouwt waterzuiveringsinstallatie

TSMC wil zelf ook minder afhankelijk zijn van de regenval. Daarom bouwt het een waterzuiveringsinstallatie, die later dit jaar klaar moet zijn. In die fabriek moet afvalwater dat gebruikt is bij het maken van chips worden behandeld zodat het opnieuw kan worden gebruikt. 

Met zo’n fabriek zou het de helft van het water kunnen produceren dat dagelijks nodig is. Op dit moment gebruikt TSMC zo’n 156.000 ton water (156 miljoen liter) per dag. In 2019 recyclede het zo’n 133,6 miljoen ton water. Maar slechts een gedeelte daarvan was zuiver genoeg om te kunnen gebruiken in het productieproces. 

Chiptekort door coronacrisis

Taiwan produceert zo’n 90 procent van de meest geavanceerde chips die wereldwijd gemaakt worden en in tal van elektrische apparaten en gadgets gebruikt worden, zoals iPhones en computers.

En TSMC is een van de belangrijkste fabrikanten. Als de productie daar stokt, hebben alle fabrikanten van elektronica daar last van. Los van de droogte hebben veel fabrikanten al moeite om aan chips te komen, doordat er zo veel vraag naar chips is. Aan het begin van de pandemie moesten veel consumenten en bedrijven namelijk plotseling laptops, webcams en andere apparatuur kopen om te kunnen thuiswerken. 

Dat zette de chipmarkt flink onder druk, met als gevolg dat bijvoorbeeld autofabrikanten niet genoeg chips kunnen kopen. Daardoor moesten een aantal fabrieken al noodgedwongen tijdelijk dicht. Chipbouwers investeren nu flink in nieuwe fabrieken, maar een fabriek bouwen kost tijd. Dus het chiptekort is voorlopig nog niet ten einde, regen of geen regen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van