Ga naar de inhoud
Cybersecuritymonitor 2020

Grote bedrijven stuk vatbaarder voor datalekken

Een rondslingerende USB-stick kan voor een datalek zorgen. Beeld © iStock

Hoe groter het bedrijf, hoe vaker datalekken voorkomen. Eén op de vier bedrijven met meer dan 250 werknemers had in 2019 te maken met een datalek waarbij een intern incident de oorzaak was, tegenover één op de twaalf ondernemingen met 50 tot 250 medewerkers.

Bij bedrijven tot 50 mensen kampte 'slechts' 4 procent met soortgelijke problemen, blijkt uit de Cybersecuritymonitor 2020 van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Dit onderzoek, mede uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, wordt jaarlijks uitgevoerd om te kijken hoe goed bedrijven hun online beveiliging geregeld hebben.

Rondslingerende USB-stick

Van datalekken is sprake wanneer elektronische data zoals persoonsgegevens van klanten of digitale informatie over bedrijfsprocessen naar buiten komen. De oorzaak kan zowel onopzettelijk zijn, zoals een rondslingerende USB-stick of slecht beveiligde website, als expres, zoals de diefstal van data om deze daarna te verkopen.

In beide gevallen zijn instellingen verplicht hiervan melding te maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Vorig jaar ontving de toezichthouder bijna 24.000 meldingen. Hoewel dit er 3000 minder zijn dan in 2019 steeg het aantal meldingen van hacking wel met 30 procent.

Naast datalekken als gevolg van interne fouten hebben grote bedrijven ook vaker te maken met lekken van buitenaf, zoals een hack van de ICT-systemen. Van alle ondernemingen met meer dan 250 medewerkers had 8 procent in 2019 te maken met een hack. Bij kleinere bedrijven is dat nog geeneens de helft.

Meer maatregelen

De resultaten zijn opvallend omdat grote bedrijven meer dan kleine bedrijven maatregelen nemen om datalekken te voorkomen. Zo maken ondernemingen met meer dan 250 mensen veel vaker gebruik van encryptie, VPN-software en tweestapsverificatie.

Miljoenen
Lees ook
Miljoenen wachtwoorden en privégegevens op straat door hack webshop Allekabels.nl

Ook het bijhouden van logbestanden om incidenten achteraf te kunnen analyseren is bij grote bedrijven een stuk populairder. Alleen met het gebruik van antivirussoftware komen kleine bedrijven in de buurt van de grote jongens.

Van de vier onderzochte sectoren kwamen datalekken het vaakst voor in de zorg. Wat opvalt is dat ICT-bedrijven, waarvan je mag verwachten dat ze hun digitale zaakjes in orde hebben, minder goed scoren dan de industrie en nutsbedrijven.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief