Ga naar de inhoud
De strijd om de App Store

Goudmijn App Store onder vuur: 'Dit kan Apple miljarden kosten'

Gamemaker Epic Games van Fortnite en Apple staan vandaag tegenover elkaar in de rechtszaal. Inzet: de commissiekosten die worden gerekend in de App Store voor spelletjes en het vermeend machtsmisbruik door Apple. Een zaak die enorme gevolgen kan hebben voor Apple, appbouwers en voor de consument.

Elk bedrijf dat zijn app wil verkopen in de App Store moet 30 procent van wat het er aan verdient afdragen aan Apple. Die commissie rekent het bedrijf, omdat het een online plek biedt waar apps voor een groot publiek te vinden zijn. Appmakers zijn verplicht het betaalsysteem van Apple te gebruiken.

Epic Games was het daar niet mee eens en probeerde de commissie te omzeilen. Apple verwijderde daarop Fortnite, het populairste spel van Epic Games. De gamemaker wil nu dat de rechter zich uitspreekt. Heeft Apple te veel macht en rekent het te veel commissie?

Fortnite-maker
Lees ook
Fortnite-maker Epic dient klacht in tegen Apple bij EU

Andere klachten

Er wordt duidelijk een vraagteken gezet bij de macht die Apple heeft en het mogelijke machtsmisbruik dat erbij komt kijken, zegt analist Stan Westerterp. Volgens de eigenaar van Bond Capital Partners is de rechtszaak belangrijk. Het is een testcase.

"Een van de partijen kan in het ongelijk gesteld worden en van een koude kermis thuiskomen. Als dat Apple is, dan opent dat de deur naar allerlei andere klachten." 

En dan heeft Apple een probleem. Een die het bedrijf 'miljarden kan gaan kosten'. Apple verdient bakken met geld met de App Store. Een leger aan advocaten zal er alles aan doen om te zorgen dat Apple die miljarden niet mis gaat lopen.

App Store: een miljardenbusiness

De App Store bestaat 12 jaar en is een belangrijk onderdeel geworden voor Apple. Het heeft miljoenen gebruikers, verdeeld over meer dan 200 landen. Er zijn 1,8 miljoen apps te vinden.

Apple Services is de divisie waar de App Store onder valt, samen met bijvoorbeeld de inkomsten van muziekaankopen en de clouddivisie. Het onderdeel was in de laatste drie maanden van vorig jaar goed voor een omzet van bijna 16 miljard dollar.

Exacte cijfers zijn er niet, maar uit een analyse van CNBC blijkt dat Apple maar liefst 64 miljard dollar verdiende met de App Store. In een jaar tijd welteverstaan.

Rollebollend over straat

Er zijn volgens Westerterp meer ondernemingen die problemen hebben met de manier waarop de App Store gerund wordt. "Meer partijen gaan rollebollend over straat. Ook Facebook beticht Apple van machtsmisbruik. Dat is nog geen rechtszaak, maar ook zij zullen deze zaak volgen." 

Naast de gamemakers heeft ook muziekdienst Spotify forse kritiek. Het beschuldigde de maker van iPhones twee jaar geleden al van machtsmisbruik binnen zijn App Store. Eurocommissaris Margrethe Vestager kondigde daarop een mededingingsonderzoek naar Apple aan.

Machtsmisbruik

Een belangrijke stap in dat proces kwam afgelopen vrijdag. Apple werd door de Europese Commissie oficieel beschuldigd van machtsmisbruik met de App Store. Het concurreert met zijn eigen Apple Music met muziekdiensten als Spotify, maar tegelijk rekent het een hoge commissie aan die concurrenten om in de App Store te staan.

"Consumenten trekken aan het kortste eind", zegt Vestager over de manier waarop Apple de betalingen in de App Store heeft geregeld. De commissie gaat de situatie verder onderzoeken. Pas daarna volgen mogelijke stappen. 

Apple zou een boete kunnen krijgen van maximaal 10 procent van de jaaromzet, of gedwongen kunnen worden om apps als Spotify toe te staan te verwijzen naar een eigen abonnementspagina. 

Europese
Lees ook
Europese Commissie beschuldigt Apple van machtsmisbruik met App Store

Grip aan het verliezen

Apple wordt nu aan alle kanten aangevallen en onderzocht. Het lijkt erop dat Apple de grip aan het verliezen is, zegt techjournalist Floris Poort van Bright. "Nu zijn ze alleenheerser in die App Store, zij bepalen wat er gebeurt en wie er in die winkel staat. Vraag is of dat zo blijft." 

Niet alleen de appbouwers of de bedrijven gaan het merken, ook de consument. "Als Apple andere betaalmanieren moet gaan toestaan, zal je zien dat de prijzen gaan dalen. Het wordt dan goedkoper voor iPhone-gebruikers."  

Bedelstaf

Westerterp weet niet wie de rechtszaak gaat winnen. Mocht Epic Games in het gelijk worden gesteld, dan denkt hij wel dat Apple de klap aan kan. Met 200 miljard dollar aan cash zit het bedrijf er warmpjes bij.

"Ja, het kan ze miljarden dollars aan inkomsten gaan kosten. Maar het is niet dat ze dan aan de bedelstaf komen. Ze verkopen veel iPhones, Macs en abonnementen. Er moet meer gebeuren om Apple echt te raken." 

De rechtszaak zal meerdere weken in beslag nemen. Apple-baas Tim Cook zal op 17 mei getuigen

Apple
Lees ook
Apple klaagt Fortnite-maker Epic aan om misgelopen inkomsten
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief