Tech & business

Je bedrijf verkopen via Zoom: 'Het is het nieuwe normaal'

23 april 2021 07:12
Marc Mackenbach spreekt tijdens een presentatie. Beeld © Marc Mackenbach

Middenin een tijd van thuiswerken, videobellen en anderhalve meter afstand, verkoopt de jonge ondernemer Marc Mackenbach (27) zijn bedrijf aan 1Password, bekend van de wachtwoordbeheerder. Zonder dat hij daarbij ooit met zijn nieuwe baas in één ruimte heeft gezeten. "Het is niet meer beperkt tot boardrooms en hand shakes."

Zes jaar nadat Mackenbach zijn softwarebedrijf SecretHub in Delft begon, wordt zijn bedrijf overgenomen door het Canadese 1Password. Een buitenkans, zegt Mackenbach.

"Ik maakte een wishlist van twee bedrijven waardoor ik overgenomen wilde worden. GitHub en 1Password. En ik heb gekregen wat ik wilde. Ik had het niet mooier durven dromen", zegt hij.

Maar de weg naar die overname is alles behalve doorsnee. Want zo'n 99 procent van alle gesprekken voerde hij digitaal. Alleen toen er handtekeningen moesten worden gezet, moest hij wel om de tafel met notarissen. 

"In de ideale wereld hadden we diners en real life meetings gehad. Maar de nieuwe realiteit is dat we dit soort dingen vooral via Zoom moeten doen. "Het is een nieuwe vorm van zakendoen, die niet meer beperkt is tot board rooms en handshakes."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Veilig je wachtwoorden bewaren: dit zijn de beste apps

Wat doet het bedrijf

Zoals een password manager als 1Password de logins en wachtwoorden beheert en invult op website, doet SecretHub dat voor machines die moeten inloggen bij andere machines.

Als je iets koopt op een webshop, praten er op de achtergrond heel veel systemen met elkaar. Betalingen bijvoorbeeld gaan vaak via diensten zoals die van Adyen, Stripe of Mollie. 

Foto's komen uit een database en teksten komen weer ergens anders vandaan. Het zijn allemaal systemen die op de achtergrond met elkaar praten en bij elkaar inloggen.

"Er zijn zoveel programma's die met elkaar moeten praten. En iedere verbinding moet beschermd worden met een slotje. Ieder slotje heeft zijn eigen sleutel. En al die sleutels moeten beheerd worden", legt Mackenbach uit.

Bedrag onbekend

Hoeveel het Canadese bedrijf betaalt voor zijn SecretHub, dat wil hij niet vertellen. 1Password wil het bedrijf vooral inlijven vanwege de specifieke kennis die ze bij SecretHub hebben. Bij zo'n overname blijft de betaalde som doorgaans onder de dubbele cijfers in miljoenen dollars, schrijft Fortune.

Maar dat 1Password wel wat zag in een overname van SecretHub is niet raar. 1Password heeft zo'n 80.000 zakelijke klanten waar het de wachtwoorden beheert. Maar wil meer problemen voor bedrijven oplossen dan alleen dat vraagstuk. En het beheren van wachtwoorden voor zowel mensen als machines sluit precies aan bij dat wat SecretHub al doet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Van online vergaderen tot vpn's: zo werk je veilig thuis

Delftse expertise

"Je kunt het framen als Delftse expertise die door Canada wordt overgenomen", zegt Mackenbach. "Om systemen met elkaar te laten praten, moet je voor ieder systeem in de wereld weten hoe het werkt. Wij zitten als een van de enigen op deze vierkante centimeter te werken. Het is heel niche en klein, maar zit overal."

1Password heeft net een nieuwe dienst aangekondigd, waar Mackenbach en zijn team aan hebben meegewerkt en die precies doet wat SecretHub al deed.

De diensten van SecretHub vloeien vanaf 1 januari over in 1Password. En klanten verhuizen mee.

'Zeg ken jij niet iemand bij …'

Maar 1Password kwam niet zelf aan de poorten van het Delftse bedrijf kloppen. Het ging precies andersom.

Zoals veel startups ging Mackenbach nadenken over hoe hij de groei van zijn bedrijf kon financieren. Hij sprak met durfinvesteerders en kreeg wat aanbiedingen. Toen er een paar partijen langs kwamen die wel wat zagen in een overname, begon hij na te denken en zijn wensenlijstje op te stellen.

En uiteindelijk via via kwamen ze toch terecht bij 1Password. "We zijn echt achter hen aan gegaan. Dat hoor je niet vaak bij overnames. In ons netwerk keken we of we er mensen kenden. En we kenden iemand die hun advocaat kende. En een paar gesprekken later zat ik virtueel aan tafel bij de ceo Jeff Shiner."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Thuiswerken zorgt voor run op vpn-diensten: tien keer meer aanvragen

Tijdverschil is handig

De elf werknemers verhuizen mee naar 1Password, maar blijven wel gewoon in Nederland werken. "Ik verwacht af en toe een barbecue in Canada. Maar ons kantoor in Nederland blijft behouden."

De afstand en het tijdsverschil gebruiken ze in hun voordeel. Veel van het werk gebeurt namelijk in teamverband. En wachten op een reactie of een aanvulling van een collega, gebeurt op het moment dat de Nederlanders het kantoor hebben verlaten.

"Als ik iets gemaakt heb, kan ik slapen en kan diegene in Canada juist aan de slag. En andersom. Het is een vliegwiel waardoor je sneller kunt ontwikkelen. En ook dat komt weer doordat we bijna allemaal thuiswerken en virtueel kunnen vergaderen."

Maar dat kan alleen als de sfeer goed is. Ook op afstand. "Ik noem Jeff (de ceo, red.) echt een vriend. Voor nu nog wel een internetvriend, omdat we zoveel virtueel hebben moeten doen. Zodra de pandemie het toelaat, gaan we daar verandering in brengen. De band die ik nu heb met het bedrijf kan alleen als je een goede relatie hebt en een gevoel van vertrouwen. Dat kan alleen als je actief aan die virtuele relatie werkt."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van