Ga naar de inhoud
Wie niet buiten eten kan, moet thuis eten

Deliveroo profiteert van pandemie: bestellingen verdubbeld

Beeld © ANP

Als je niet uit eten kunt door corona, dan laat je eten bezorgen. Daar profiteert Deliveroo van. De maaltijdbezorger kreeg de afgelopen drie maanden 114 procent meer bestellingen dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Maar het bedrijf verwacht niet dat de spectaculaire groei aanhoudt.

Al vier kwartalen op rij profiteert de Britse maaltijdbezorger Deliveroo van de vraag naar maaltijden aan huis. In de laatste drie maanden verwerkte het 71 miljoen bestellingen. Dat is ruim het dubbele ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020, blijkt uit de kwartaalcijfers van het bedrijf.

Groei in omzet

Niet alleen de bestellingen schieten omhoog. Want steeds meer hongerige consumenten weten Deliveroo te vinden. Er zijn nu 7,1 miljoen mensen die minimaal een keer per maand een maaltijd bestellen Deliveroo. Een stijging van 91 procent. De groei is terug te zien in de omzet. Die steeg met 130 procent tot 1,65 miljard pond (1,9 miljard euro).

Teleurstellend
Lees meer
Teleurstellend beursdebuut Deliveroo, koers duikelt

Groei houdt niet aan

Net na de uitbraak van de pandemie waarschuwde Deliveroo nog dat het kopje onder zou kunnen gaan, omdat veel restaurants gedwongen op slot moesten. Nu is het een van de bedrijven die juist sterk is gegroeid door diezelfde pandemie. 

Maar Deliveroo blijft waakzaam. “We kijken goed naar de mogelijke impact van het opheffen van alle covid-19-beperkingen”, schrijft Deliveroo-oprichter en ceo Will Shu in een toelichting op de kwartaalcijfers. 

Kortom: Shu kiest de voorzichtige aanpak in de voorspellingen voor de rest van het jaar. De voorspelling is afhankelijk van hoe de gevolgen van de pandemie zich ontwikkelen. Maar het rekent voor het hele jaar op een omzetgroei van 30 tot 40 procent. 

Bekijk ook deze video: maaltijdbezorgers, zijn dat nou werknemers of zzp'ers?

03:39
Verslaggever Olivia Manders zocht het uit.

Eerste keer de boeken open

Het is de eerste keer dat Deliveroo met cijfers komt sinds de teleurstellende beursgang vorig maand. Het aandeel Deliveroo staat 30 procent lager dan toen het naar de beurs ging. 

In aanloop naar de beursgang zetten investeerders al vraagtekens bij hoe zwaar het bedrijf leunt op flexwerkers, die weinig sociale beschermingen hebben. FNV vocht dat succesvol aan. Zowel in de rechtbank als bij het gerechtshof stelden rechters dat mensen die voor Deliveroo bezorgen recht hebben op een arbeidsovereenkomst. 

Daarnaast zijn investeerders niet zo blij met de duale aandelenstructuur. Dat laatste betekent dat de oprichters de touwtjes nadrukkelijk in handen hebben. Hun stem weegt zwaarder dan die van andere aandeelhouders, als er gestemd wordt over een besluit.

Slechte
Lees meer
Slechte behandeling bezorgers zet beursgang Deliveroo onder druk