'Terecht verwijderd'

Toezichtsraad Facebook handhaaft Zwarte Piet-verbod

13 april 2021 15:15
Beeld © ANP

Afbeeldingen en video’s van Zwarte Piet horen niet thuis op Facebook en Instagram. Dat heeft de Facebook Oversight Board, de onafhankelijke toezichtsraad van Facebook, vandaag besloten. Het verbod op beelden van Zwarte Piet op beide platforms blijft daarom gehandhaafd.

Facebook heeft terecht beelden van Zwarte Piet van de platforms verwijderd, zegt een meerderheid van de raad

Racistische karikatuur

Op 5 december plaatste een Nederlandse Facebook-gebruiker een bericht op Facebook met een filmpje van 17 seconden. In het filmpje ontmoet een kind drie volwassenen, waarvan er een verkleed was als Sinterklaas en de andere twee als Zwarte Piet. 

Facebook verwijderde de video omdat die in strijd zou zijn met de huisregels waarin staat dat het verboden is om beelden te delen van gekleurde mensen in de vorm van racistische karikaturen. Dat verbod is er sinds augustus vorig jaar. De gebruiker die de video plaatste op Facebook diende zijn bezwaar op 7 december in bij het comité.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Facebook en Instagram verbieden afbeeldingen van zwarte piet

Universeel erkend discriminerend stereotype

Hoewel Zwarte Piet misschien een culturele traditie vertegenwoordigt zonder racistisch motief, schrijft de raad, is 'black face' een 'universeel erkend negatief en discriminerend stereotype'.

De impact van beelden van Zwarte Piet op Facebook veroorzaken volgens de raad een discriminerende omgeving, die 'voor gekleurde mensen denigrerend en intimiderend is'. Met het verwijderen van de video neemt Facebook zijn verantwoordelijkheid ten opzichte van mensenrechten, schrijft de raad.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Zwartepietverbod: hoe handhaaft Facebook, wat mag er wel en niet?

Beter informeren

Maar Facebook krijgt ook advies mee voor de toekomst. Zo moet Facebook duidelijk maken aan gebruikers waarom een bericht wordt verwijderd, als die vergaande stap genomen wordt.

Gebruikers moeten dan gewezen worden op de regels die gelden en op welk leed Facebook wil voorkomen door het bericht te deleten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Onafhankelijke raad Facebook krijgt 20.000 klachten in maand tijd

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van