Philips knokt door

Philips verliest weer in Amerikaanse patentruzie met Garmin en Fitbit

13 april 2021 13:20 Aangepast: 13 april 2021 13:47
Actrice Jordana Brewster traint met een fitness tracker van Fitbit. Beeld © ANP

Philips is al een tijd verwikkeld in een patentenstrijd met Garmin en Fitbit en heeft opnieuw bakzeil gehaald. De smartwatches en fitnesstrackers van die bedrijven zouden gebruik maken van Philips-technologie, zonder dat ze ervoor betalen. Maar de Amerikaanse International Trade Commission (ITC) stelt Garmin en Fitbit opnieuw in het gelijk. 

In februari oordeelde een rechter van de ITC al in een voorlopige uitspraak dat Garmin en Fitbit geen inbreuk maken op twee patenten van Philips. De instantie bevestigt nu die eerdere uitspraak. Vooralsnog kunnen Fitbit en Garmin hun producten dus nog gewoon importeren en verkopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder

Philips klaagt wearable-fabrikanten Fitbit en Garmin aan 

Technieken van Philips

Philips vroeg om een importverbod voor de Amerikaanse markt, omdat de fitnesstrackers en smartwatches van de twee merken technologie gebruiken om de gezondheid van de gebruiker te kunnen monitoren. En die technologie heeft Philips bedacht en gepatenteerd. Zonder die technieken zouden de gadgets van Fitbit en Garmin niet goed werken, zegt Philips. Het verzoek tot een importverbod gold niet voor de Europese markt. 

Philips gebruikt de technologie zelf voor onder andere zijn Lifeline-apparaten, waarmee thuiswonende ouderen hulp in kunnen roepen, maar ook in andere draagbare sensoren voor de medische sector en producten om slaap mee te kunnen monitoren. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

VS onderzoekt patentinbreuk Fitbit en Garmin na klachten van Philips

Philips wil geld zien

Philips weet nog niet of het dit besluit aanvecht, laat een woordvoerder weten aan RTL Z. De advocaten van het bedrijf bekijken de uitspraak eerst nog. 

Er lopen nog twee zaken tussen Philips en Fitbit die om dezelfde patenten draaien. Daar vraagt Philips niet om een importverbod maar om een schadevergoeding. Die zaken lopen bij een rechtbank in Californië en bij een rechtbank in Massachusetts.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van