Zelfs Apple voelt chiptekort

'Productie MacBooks en iPads vertraagd door tekort aan onderdelen'

08 april 2021 16:40 Aangepast: 08 april 2021 17:21
Beeld © ANP

Zelfs een grote techreus als Apple komt niet zonder kleerscheuren door de coronacrisis. Door het wereldwijde tekort aan chips en andere computeronderdelen komt de productie van MacBooks en iPads in het geding. 

Het maken van sommige MacBooks en iPads is uitgesteld door het wereldwijde tekort aan onderdelen. Chiptekorten zorgen voor vertraging in het hele productieproces van de MacBook. Dat vertellen ingewijden aan de Japanse zakenkrant Nikkei Asia

En ook het maken van iPads kan niet zo snel als Apple het zelf graag zou zien. Dat komt dan weer door een tekort aan schermen en andere onderdelen die bij het maken van het scherm worden gebruikt. 

Apple heeft daardoor volgens Nikkei Asia een deel van de bestelde onderdelen voor de twee apparaten noodgedwongen moeten doorschuiven naar de tweede helft van dit jaar. Dat laat volgens experts die Nikkei Asia heeft gesproken zien dat het chiptekort steeds nijpender wordt en kleinere tech-spelers dan Apple nog veel harder gaat raken.

De schuld van corona

De grote boosdoener is de coronapandemie. Door lockdowns gingen fabrieken dicht of werd de productie vertraagd. De tekorten die daardoor ontstonden moeten worden ingelopen, terwijl de vraag naar chips juist groeide.

Fabrikanten moeten met elkaar concurreren om dezelfde soort chips in handen te krijgen. En dat komt weer doordat mensen meer thuis zijn gaan werken, waardoor er meer vraag is naar computers, tablets en andere apparaten waar chips in zitten. 

Veel autofabrikanten moesten afgelopen maanden hun fabrieken al tijdelijk stilleggen omdat de chips die zij nodig hebben gewoon op zijn. Maar ook Sony en Microsoft hebben er last van. Zij kunnen voor hun nieuwste generatie gameconsoles niet genoeg chips krijgen, waardoor ze niet genoeg consoles in de winkels kunnen leggen om te voldoen aan de hoge vraag van consumenten. En internetproviders zien de vertraging van bestelde netwerkapparatuur soms oplopen tot meer dan een jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

iPhone-fabrikant Foxconn: 'Problemen door chiptekort duren tot medio 2022'

Efficiënt

Dat Apple nog niet zo veel last had van anderen komt doordat het zijn productieproces zo efficiënt heeft ingericht dat er genoeg leveranciers klaarstaan met een alternatief als er een keer iets mis gaat bij een andere leveranciers. 

Bovendien kunnen Apple, maar ook andere grote spelers als Samsung, kunnen hun leveranciers onder druk zetten om voorrang te krijgen bij het leveren van de spullen die zij nodig hebben, zegt een analist tegen de Japanse zakenkrant.

Maar nu begint Apple de pijn ook te voelen. Het waarschuwde eerder al dat het bedrijf dit kwartaal niet zo veel iPhones kan maken als gepland. Kleinere spelers die hun productieketen niet zo goed kunnen organiseren, zullen nog meer last hebben van het tekort aan chips en onderdelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Samsung: nieuwe Note-smartphone pas in 2022 door chiptekort

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van