Ga naar de inhoud
Beter mikken en veiliger werken

Microsoft zet 120.000 AR-brillen op hoofden Amerikaanse militairen

Amerikaanse soldaten dragen hun augmentedreality-bril tijdens een training. Beeld © ANP

Microsoft heeft een miljardenopdracht van het Amerikaanse leger binnengehaald. Het techbedrijf gaat ruim 120.000 augmentedreality-brillen leveren. Met de brillen kunnen soldaten hun werk veiliger en effectiever maken, zegt het Amerikaanse leger. 

De opdracht levert Microsoft de komende tien jaar 21,9 miljard dollar (18,7 miljard euro) op. Microsoft en het Amerikaanse leger werkten de afgelopen twee jaar aan prototypes, meldt het bedrijf. Die eerdere opdracht leidt nu tot deze bestelling.

De augementedrealitybril die de soldaten straks op hun helm dragen, is gebaseerd op de HoloLens. Die bril laat gedigitaliseerde objecten zien en plaatst die als het ware in de echte wereld.

 

Getest:
Lees meer
Getest: HoloLens 2 toont de toekomst van augmented reality

Nachtkijker en goed mikken

De bril die is aangepast aan de wensen van het leger wordt door Microsoft de IVAS-headset genoemd. 

Die kan bijvoorbeeld ook een kaart op de bril laten zien of een kompas. De bril zou ook de beelden van nachtcamera’s en thermische camera’s kunnen projecteren op het display, meldt het Amerikaanse leger.

En schieten met een wapen zou effectiever worden omdat de bril kan laten zien waar een soldaat zijn wapen op richt, merkte een verslaggever van CNBC die een prototype probeerde.

Soldaten zijn zich daardoor beter bewust van hun alles wat in omgeving gebeurt en kunnen makkelijker informatie met elkaar delen en beslissingen nemen, stelt het leger. De bril wordt niet alleen in het veld gebruikt, maar ook om soldaten beter te trainen. 

Microsoft
Lees meer
Microsoft troeft Amazon af bij miljardendeal Pentagon

Goede opdrachtgever

De Amerikaanse overheid blijkt een lucratieve opdrachtgever voor Microsoft. Twee jaar geleden won het de opdracht om clouddiensten te leveren aan het Amerikaanse ministerie van Defensie. En daarmee zag concurrent Amazon een opdracht van 8,5 miljard euro aan zijn neus voorbij gaan. 

Amazon probeert die deal nog steeds ongedaan te maken in de rechtszaal. Dat bedrijf klaagt dat het ministerie van Defensie geen objectief besluit heeft genomen, maar zich heeft laten leiden door de aversie van voormalig president Trump tegen Amazon-oprichter Jeff Bezos. Een definitieve uitspraak over die zaak is er nog niet. 

Microsoft-werknemers niet blij

Sommige Microsoft-werknemers waren al niet blij met de eerdere samenwerking met het leger, waar het prototype uit voortkwam. “We weigeren om technologie te maken voor oorlogsvoering en onderdrukking”, schreven zij twee jaar geleden in een open brief aan de directie. 

Dat bleek weinig effect te hebben. Ceo Satya Nadella zei in gesprek met CNN dat hij best in gesprek wilde met werknemers, maar wil technologie blijven leveren aan democratisch gekozen overheden.

Met deze opdracht lijken de werknemers die eerder klaagden ook niet tevreden. In een tweet zeggen ze dat ze liever zouden zien dat Microsoft aandacht besteedt aan Transgender Dag dan aan het bouwen van wapens.

Microsoft
Lees meer
Microsoft HoloLens 2 vanaf dit najaar ook in Nederland te koop
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van