5G

Satellietbedrijf sleept staat voor de rechter wegens 5G

29 maart 2021 12:34 Aangepast: 29 maart 2021 14:33
Beeld © ANP

Het Britse satellietbedrijf Inmarsat spant een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. Inmarsat moet met zijn satellietschotels vertrekken uit het Friese Burum, omdat die het signaal van het mobiele 5G-netwerk verstoren. Maar verhuizen naar het buitenland kan niet zomaar, dus stapt het bedrijf naar de rechter.

De schotels van Inmarsat in Burum zijn belangrijk voor schepen die in nood raken op zee. Via satellieten op een hoogte van 36.000 kilometer komen noodsignalen van een derde van alle schepen ter wereld binnen. Van de oostelijke Atlantische Oceaan tot de Straat van Singapore en de Indische Oceaan. 

En zo'n roep om hulp komt binnen via de belangrijkste frequentie die de Europese Unie wil gebruiken voor het mobiele 5G-netwerk: de 3,5 GHz-frequentie. 

Storing

Een mobiel netwerk en andere diensten op diezelfde frequentie kunnen elkaar storen. Dus moeten die andere diensten verhuizen. Alleen is dat voor Inmarsat geen oplossing.

Via de rechter wil het Inmarsat afdwingen dat de overheid aan tafel komt en een andere oplossing zoekt voor het bedrijf, zegt een woordvoerder tegen RTL Z. "Zodat deze nood-, spoed- en veiligheidsdiensten veilig zijn en geen gevaar lopen. Het zijn diensten waar mensen op zee van afhankelijk zijn."

Want als Inmersat zou verhuizen, dan verhuist het probleem mee, bevestigt het bedrijf na berichtgeving van het Financieele Dagblad. Als er naast zo’n nieuwe locatie ook een 5G-mast wordt gebouwd, dan zitten ze met hetzelfde probleem.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Veiling snelle 5G-frequenties start begin 2022

Last man standing

De apparatuur van Inmarsat staat op het schotelpark in Burum, waar ook de schotels van de Nederlandse inlichtingendiensten staan om satellietcommunicatie af te luisteren op diezelfde 3,5 GHz-frequentie. 

Om verstoring van de mobiele netwerken te voorkomen is voor die schotels wel gekozen voor een verhuizing naar het buitenland. Waarheen is nog niet duidelijk. 

En nu blijft Inmarsat dus over. Het bedrijf was in gesprek met het ministerie van Economische Zaken, maar daar is nog niets uitgekomen, zegt het bedrijf. 

Het ministerie schreef in december, in antwoorden op Kamervragen, dat Inmarsat niet is ingegaan op het aanbod om te helpen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Kabinet: verhuizen afluisterpark nodig door 5G

Technische oplossing

Een andere frequentie gebruiken is voor Inmarsat niet mogelijk, omdat de satellieten alleen op die specifieke 3,5 GHz-frequentie werken. Fysiek verhuizen is dus ook geen optie. 

Dan blijft er nog een andere technische oplossing over. Want er is een manier om de diensten van Inmersat en mobiel internet naast elkaar te laten bestaan. Bijvoorbeeld door een klein deel van de frequentie te reserveren voor de diensten van Inmarsat. 

'Zeer onwenselijk'

Het ministerie bevestigt ook dat dit technisch gezien wel kan, maar vindt dat 'zeer onwenselijk'. Eerder deze maand schreef staatssecretaris Mona Keijzer aan de Kamer dat telecombedrijven dan 'in een groot gebied rondom Burum ingrijpende maatregelen moeten nemen om storing te voorkomen'.

En dat zou dan weer kunnen leiden tot een minder goed 5G-netwerk in Noord-Nederland, maar dat bestrijdt Inmarsat. "In Duitsland zijn al vergelijkbare afspraken gemaakt. Bij de verdeling van de frequenties onder providers, moet je dan onderling afspraken maken."

De woordvoerder benadrukt dat Nederland internationale verdragen heeft getekend, waarin het noodsysteem voor de scheepvaart is vastgelegd en een cruciale rol in speelt. "Wij vinden dat de verdragen een verantwoordelijkheid met zich meebrengen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Kassa voor de staatskas: 6 vragen en antwoorden over de 5G-veiling

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van