70 gigabyte aan data

Twitter-alternatief Gab gehackt: 40 miljoen berichten buitgemaakt

01 maart 2021 12:32 Aangepast: 01 maart 2021 12:45
De organisatie van de bestorming van het Capitool gebeurde deels via Gab en Parler. Beeld © Getty

Het alt-rechtse platform Gab is gehackt. Grote hoeveelheden wachtwoorden van gebruikers en groepen en meer dan 40 miljoen berichten zijn in handen van het Wikileaks-achtige Distributed Denial of Secrets (DDoS). De hacker die achter de kraak zit, wil de gebruikers van het rechtse platform onthullen.

De hacker wist meer dan 70 gigabyte aan data binnen te halen. Die data deelde hij vervolgens met DDoS. Dat meldt Wired na contact met Emma Best, de mede-oprichter DDoS, een Wikileaks-achtige klokkenluiderswebsite, geleid door data-activisten. 

Wachtwoord van Trump

In de buitgemaakte data zitten alle openbare berichten en gebruikersprofielen, maar er zitten geen foto’s of video’s tussen. Wel zitten er duizenden privéberichten en berichten van gesloten groepen tussen, en versleutelde wachtwoorden van gebruikers. Dat schrijft Wired na het inzien van delen van de data. 

Onder de versleutelde wachtwoorden zou onder andere die van oud-president Donald Trump zitten, evenals die van Alex Jones, de man achter samenzweringswebsite InfoWars. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Pelosi: onafhankelijk onderzoek naar bestorming Capitool, zoals bij 9/11

Data delen met journalisten

Gab-ceo Andrew Torba bevestigt dat er een kwetsbaarheid was en zegt dat die verholpen is. Hij wil niet bevestigen dat er misbruik van is gemaakt en laat onderzoek doen naar de cyberveiligheid van het bedrijf. 

DDoS wil bepaalde gegevens en datasets delen met journalisten en onderzoekers, laat het weten aan Wired. Zij kunnen dan onderzoek doen naar neonazi’s, milities de alt-right beweging, QAnon-aanhangers en de bestorming van het Amerikaanse Capitool op 6 december. 

Het collectief gooit de gegevens niet zomaar online, omdat er veel gevoelige informatie tussen zit en vanwege de hoeveelheid privégegevens. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Alt-rechts sociaal netwerk Gab verwijderd uit Google Play Store

Rechts platform

Op Gab worden veel extreemrechtse ideeën gedeeld. Het netwerk is een alternatief voor mensen die hun gedachtegoed niet kunnen delen op Facebook of Twitter.

Gab werd, net als Parler, steeds bekender toen Facebook en Twitter strengere regels gingen hanteren tegen haatzaaien, intimidatie en online bedreigingen. Alternatieven zoals Gab en Parler zien zichzelf als platformen waar gebruikers zonder censuur hun mening kunnen delen.

De app werd in het verleden al eens offline gehaald nadat de mogelijke dader van aanslag op een synagoge in Pittsburgh antisemitische teksten en samenzweringstheorieën deelde op dat netwerk. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van