Tech & business

Kijk hier terug: het RTL Z verkiezingsdebat over de 'slimme economie'

22 februari 2021 09:53 Aangepast: 02 maart 2021 16:04

De kandidaat-Kamerleden van de zes grootste partijen debatteren live bij RTL Z over ‘de slimme economie’. Wat is er de komende vier jaar nodig om de transitie naar zo’n slimme economie te versnellen? En welke plannen hebben de verschillende politieke partijen om een sterk ondernemingsklimaat te creëren? Kijk het debat, in samenwerking met Techleap.nl en dSA, hier terug.

"Digitalisering is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, dat heeft de coronacrisis waar we in zitten nog eens extra benadrukt", begint Myrthe Hooijman van Techleap.nl. "Maar veel mensen weten niet welke bedrijven het mogelijk maken om bijvoorbeeld thuis onderwijs te volgen, zorg op afstand te kunnen bieden of boodschappen aan de deur bezorgd te krijgen. Nóg minder bekend is wat er nodig is om deze bedrijven te laten starten en groeien, bijvoorbeeld aan werknemers."

Lucien Burm van de Dutch Startup Association (dSA) vult aan: "Voor Nederland is een sterk startup klimaat essentieel: dat levert banen, innovatie en welvaart op. Juist nu moeten we dat op de agenda zetten." Een actieve dialoog tussen ondernemers, beleidsmakers en politici is volgens beide daarom hard nodig.

Verkiezingsdebat over de slimme economie

Technologie en digitalisering spelen een grote rol in ons dagelijks leven. Ook zal het debat belichten hoe de overheid innovatie van eigen bodem kan versnellen om een slimme economie te bewerkstelligen en zodoende startups en scale ups te faciliteren om maximaal bij te kunnen dragen aan banen, innovatie en productiviteitsgroei.

Banen scheppen

Constantijn van Oranje is ambassadeur van het Nederlandse startup ecosysteem en zal het debat introduceren. "We willen als land relevant blijven en voor iedere generatie weer de nieuwe Philipsen, ASML's, en Adyens voortbrengen. We willen inspelen op technologie en zeker zijn dat we hier de banen scheppen voor de toekomst."

De uitdaging

We hebben een geweldige uitgangspositie als Nederland tech- en startupland, volgens Hooijman. "We zijn welvarend, hoogopgeleid en centraal gelegen, toch kunnen we de snelheid van de rest van de wereld niet bijbenen." Waar in Amerika 51 procent van de startups de stap naar een scale up maakt, is dat in Nederland maar 16 procent. "Er moet dus echt iets gebeuren."

Zes grootste partijen

De kandidaat-Kamerleden van de zes grootste partijen gaan op 2 maart met elkaar in debat en reageren op vraagstukken variërend van het toekomstige verdienvermogen van Nederland en de banen van morgen tot het creëren van een concurrerende voedingsbodem voor bedrijven om te starten en snel te kunnen schalen. En van de rol van digitalisering en tech-ondernemerschap in het economisch herstel tot het creëren van een inclusieve maatschappij met gelijke kansen voor iedereen.

Inclusief ecosysteem

Om te illustreren hoe de overheid meer kan inzetten op een slimme economie noemt Hooijman een voorbeeld met betrekking tot onderwijs. "Codeerscholen zoals Codam, Techionista en TechGrounds dragen bij aan het vergroten van een diverse bron van talent en gaan kansenongelijkheid tegen. Maar omdat Codam bijvoorbeeld een niet-traditionele werkwijze hanteert door zonder docenten te werken, krijgen zij geen accreditatie en hun studenten geen toegang tot studiefinanciering.  De politiek moet deze nieuwe vorm van opleiden serieus gaan nemen en hun regelgeving daarop op aanpassen, willen we de tienduizenden vacatures bij startups en scale ups nu en in de toekomst kunnen invullen." 

De kandidaat-Kamerleden die de ring zullen betreden zijn: Renske Leijten (SP), Steven van Weyenberg (D66), Mona Keijzer (CDA), Dennis Wiersma (VVD), Tom van der Lee (GroenLinks) en Matthijs van Neerbos (PvdA). Welke partij als zesde bij het debat aansluit zal later bekend worden. Presentatie is in handen van Diana Matroos en Constantijn van Oranje zal als ambassadeur van het Nederlandse startup ecosysteem het programma introduceren.

Het verkiezingsdebat over de slimme economie wordt mede mogelijk gemaakt door Techleap.nl en de Dutch Startup Association.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van