Online bereik foetsie

Deze techbedrijven hebben Trump in de ban gedaan

11 januari 2021 17:19 Aangepast: 11 januari 2021 19:46
Beeld © ANP

Minder dan twee weken voor zijn ambtstermijn afloopt ziet de Amerikaanse president Donald Trump zijn bereik via sociale media verdampen. De platformen blokkeren zijn accounts of grijpen op andere manieren in, naar aanleiding van de aanval op het Capitool door Trump-aanhangers. Een overzicht.

Facebook

Facebook was donderdag 7 januari het eerste platform dat Trump voor onbepaalde tijd schorste. Eerder ging het account van de president al tijdelijk op zwart. De ban duurt in ieder geval tot Joe Biden beëdigd is als president van de VS en geldt ook voor Trumps Instagram-account.

Oprichter en ceo Mark Zuckerberg vindt het een te groot risico als Trump de diensten van zijn bedrijven kan gebruiken. 

"Daarom verlengen we de blokkering op zijn accounts voor onbepaalde tijd, voor minstens twee weken totdat de machtsoverdracht vreedzaam is voltooid", schrijft Zuckerberg. Wanneer het account van Trump weer wordt vrijgegeven, is onduidelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Dit is waarom Twitter en Facebook nu pas ingrijpen tegen Trump

Twitter

Twitter besloot na eerder tijdelijke schorsing ook over te gaan tot een definitieve ban. Bij Twitter lijkt daar geen tijdsduur aan vast te zitten. 

"Na een grondige beoordeling van recente tweets van het @realDonaldTrump-account en de context eromheen, hebben we het account permanent opgeschort vanwege het risico op verdere aanzet tot geweld", meldt Twitter op Twitter. 

De eerdere schorsing duurde 12 uur, naar aanleiding van een aantal tweets van Trump tijdens de bestorming van het Capitool. Een ervan was een video waarin hij belagers van het Capitool vroeg naar huis te gaan, maar waarin hij tegelijkertijd zijn ongefundeerde beschuldigingen herhaalde over grootschalige verkiezingsfraude. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Google haalt Twitter-concurrent Parler uit Play Store

YouTube

Google, het moederbedrijf van YouTube, verwijderde op het videoplatform de video waardoor Facebook en Twitter ook al overgingen tot actie. Google noemt het betwisten van de verkiezingsuitslag als reden. Die regels scherpte het moederbedrijf in december aan.

Afgelopen week herhaalde YouTube zelf dat het strengere regels gaat hanteren. Video's met nepnieuws en misleidende informatie worden gewist en de kanaaleigenaar krijgt een waarschuwing. Na een bepaald aantal waarschuwingen kan dat account zelfs worden gewist. Die regels gelden dus ook voor Trump. 

Google

In navolging van de bestorming van het Capitool heeft Google vrijdag de socialenetwerk-app Parler uit de Playstore gehaald. 

Parler werd net als apps als Rumble en Bar populairder onder Republikeinen en Trump-aanhangers, toen Facebook en Twitter meer en meer gingen ingrijpen op nepnieuws en misinformatie. Dat was voor Trump-aanhangers een duw richting platformen waar zij meer hun gang kunnen gaan. 

Google hanteert huisregels voor apps in de Play Store die draaien om het delen van foto's, video's of teksten van gebruikers. Een van die huisregels is dat de inhoud gemodereerd moet worden, zoals berichten die oproepen tot geweld, zegt Google in een reactie. 

De app Parler is volgens Google gebruikt om op te roepen tot geweld bij de bestorming van Capitool. Google is bovendien bang dat de app een bedreiging vormt voor de openbare veiligheid, juist omdat er in de app geen moderatie is op de inhoud die gebruikers plaatsen.

Apple

Ook Apple besloot de app uit zijn App Store te gooien. Net als Google vindt Apple dat het bedrijf te weinig heeft gedaan om gevaarlijke content op zijn platform aan te pakken.

In een reactie aan Reuters meldde Apple dat de app niet terugkomt in de App Store, totdat dat is opgelost. Daar had Parler 24 uur de tijd voor, maar die tijd is ondertussen verstreken, waardoor de app onvindbaar en niet meer te downloaden is in de app-winkel van Apple. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Trump geeft in videoboodschap verkiezingsnederlaag toe

Amazon

Parler had niet alleen een app, maar ook een website. En de servers waarop die website staat, zijn door Amazon offline gehaald. Dat gebeurde na een waarschuwing van Amazon dat dit zou gebeuren als het platform niet zo ingrijpen op de content die er rond ging. 

De oproepen tot geweld op het platform zijn volgens Amazon in strijd met de gebruiksvoorwaarden van Amazon Web Services. Pas als Parler zijn gegevens naar een andere webhost verplaatst, kan de website weer online komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Hoe nu verder? Vijf vragen over bestorming Capitool

Twitch

Streamingplatform Twitch zette Trumps account op het platform op zwart na de aanval op het Capitool. 

Het is volgens Twitch een noodzakelijke ingreep om zijn gebruikers te beschermen in 'uitzonderlijke omstandigheden' in de VS en 'de opruiende retoriek van de president'. Twitch wil voorkomen dat het platform wordt gebruikt om aan te zetten tot geweld. 

Het is niet voor het eerst dat Trump niet meer op zijn Twitch-account kon streamen. Afgelopen zomer werd hij ook al twee weken verbannen wegens 'haatdragend gedrag' en werden een aantal video's verwijderd. 

Snap

Ook Snapchat greep woensdag in en blokkeerde het plaatsen van nieuwe berichten via het account van Trump. 

Het bedrijf nam deze zomer ook maatregelen tegen de president. Berichten van Trump werden niet meer getoond in het zogeheten Discover-overzicht. Snapchat besloot daar tijdelijk mee te stoppen omdat Trumps berichten konden aanzetten tot racistisch geweld rond de Black Lives Matter-protesten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Webwinkels met Trump-merchandise offline gehaald

Shopify

Webshopbeheerder Shopify blokkeerde twee webwinkels die kleding, petjes en andere Donald Trump-merchandise verkopen. 

In een reactie bij de Financial Times noemt het Canadese bedrijf de acties van Trump en zijn oproep tot een mars naar het Capitool 'onacceptabel'. 

TikTok

Ook TikTok grijpt in. Zo worden video's die in strijd zijn met huisregels verwijderd en verwijzen hashtags zoals #stormthecapitol door naar diezelfde huisregels. 

De video van Trumps gewraakte speech valt onder die regels. Als gebruikers die beelden delen worden ze verwijderd, omdat die volgens TikTok nepnieuws verkondigen. Dat zegt het bedrijf tegen techwebsite TechCrunch. President Trump heeft zelf geen account op TikTok. 

Big Tech vs. Big Mouth:

De grote techbedrijven hebben een cordon sanitaire gelegd rond Donald Trump. Misbruiken techfirma's hun macht?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van