Ga naar de inhoud
Geen Facebook meer

Facebook schorst account president Trump voor onbepaalde tijd

Beeld © ANP

Facebook heeft de Facebook- en Instagram-accounts van president Trump voor onbepaalde tijd geschorst en in ieder geval tot het einde van zijn ambtstermijn. Pas als Joe Biden geïnaugureerd is, gaat Facebook kijken of Trump weer berichten kan plaatsen.

Facebook-ceo Mark Zuckerberg maakte de schorsing vanmiddag bekend op zijn eigen Facebook-pagina.

Dat besluit volgt op de aanval van Trump-aanhangers op het Capitool en Trumps reactie daarop. In een video riep hij zijn aanhangers op om naar huis te gaan, maar betwist hij de verkiezingsuitslag, zonder dat te onderbouwen met bewijs.

Zuckerberg schrijft dat Facebook het een te groot risico vindt als Trump de diensten van het bedrijf kan gebruiken, in ieder geval tot Biden beëdigd is.

"Daarom verlengen we de blokkering op zijn accounts voor onbepaalde tijd, voor minstens twee weken totdat de machtsoverdracht vreedzaam is voltooid", schrijft Zuckerberg. Tot die tijd zal de Trump ook geen berichten op Instagram kunnen plaatsen. 

Facebook besloot eerder al zijn accounts voor 24 uur te blokkeren, omdat hij zich tot twee keer toe niet hield aan de huisregels. 

Dit
Lees meer
Dit is waarom Twitter en Facebook nu pas ingrijpen tegen Trump

Concurrentie grijpt ook in

Twitter en YouTube hebben ook ingegrepen nadat Trump zijn gewraakte video via die diensten deelde.

YouTube verwijderde de video en Twitter verwijderde een drietal tweets en blokkeerde het account van Trump voor zeker 12 uur.

Trump kreeg daarbij de waarschuwing dat hij pas weer kon tweeten als hij de gewraakte tweets zou verwijderen. Een woordvoerder van Twitter zegt dat dat ondertussen is gebeurd en dat de blokkade van 12 uur is ingegaan. Om 3 uur 's middags lokale tijd zou Trump weer kunnen tweeten.

Bekijk ook: 'Amerika veegt de scherven bij elkaar'

01:04
Correspondent Erik Mouthaan is in Washington. Wat moet Amerika nu doen?
Bron: RTL Z