Ga naar de inhoud
Supersnel, maar nog even geduld

Veiling snelle 5G-frequenties start begin 2022

Een vliegtuigpassagier op Schiphol kijkt op haar smartphone. Beeld © ANP

De belangrijkste frequenties voor het nieuwe mobiele 5G-netwerk worden begin 2022 geveild. Vanaf 1 september kunnen de telecombedrijven die winnen bij die veiling mobiel internet aanbieden dat tot 20 keer sneller is dan de meeste mensen gewend zijn.

Afgelopen zomer werden de eerste 5G-frequenties al geveild. Dat leverde de staatskas 1,2 miljard euro op, veel meer dan verwacht. Kort na de veiling werd 5G 'aangezet' bij de grote telecomproviders en konden smartphone-gebruikers met de nieuwste modellen 5G zien staan bij hun mobiele verbinding.

Die verbinding is echter nog niet veel sneller dan het 'oude' 4G. Dat komt omdat de belangrijkste 3,5 gigahertz-band nog niet beschikbaar was. Maar nu maakt het kabinet bekend dat die frequenties in september 2022 in gebruik worden genomen en begin dat jaar worden geveild.

5G
Lees meer
5G is er nu echt: acht vragen over de opvolger van 4G

Waarom duurt dat zo lang?

5G maakt gebruik van verschillende frequenties. Niet alle frequenties waren direct beschikbaar. Een deel van de belangrijkste frequenties worden boven de lijn Amsterdam-Zwolle gebruikt door het schotelpark in Burum, waarmee de inlichtingendiensten satellietverkeer afluisteren.

De exacte datum van de veiling wordt op een ander moment bekendgemaakt. Tijdens die veiling kunnen de bekende telecombedrijven in Nederland meebieden voor stukjes frequentie. Maar ook onbekende partijen kunnen meebieden.

Kassa
Lees meer
Kassa voor de staatskas: 6 vragen en antwoorden over de 5G-veiling

Hoe zit het met die frequenties?

Door de bank genomen geldt: hoe hoger de frequentie, hoe sneller de verbinding maar hoe korter het signaal.

De 700 MHz-band wordt vooral gebruikt om een landelijk dekkend 5G-netwerk te krijgen. Het bereik van de zenders is op die frequenties het hoogst. Deze wordt waarschijnlijk het meest gebruikt door mobiele telefoons en apparaten die een mobiele internetverbinding nodig hebben, maar niet per se een heel snelle.

3,5 GHz voor snelheid

De 3,5 GHz-band is de belangrijkste. Op die frequenties is er een ideale combinatie tussen downloadcapaciteit en de afstand die het signaal kan overbruggen. De snelheid kan enorm oplopen en wordt in de praktijk tot zo'n 20 keer sneller dan wat je nu gewend bent.

Waarschijnlijk zul je die verbinding vooral tegenkomen in binnensteden en op plekken waar veel mensen samen zijn, zoals het Centraal Station in Amsterdam of een voetbalstadion, zoals De Kuip in Rotterdam.

26 GHz

Met de 26 GHz-band zijn de hoogste downloadsnelheden mogelijk, maar deze biedt van de drie het minste bereik. Deze frequentie zal vermoedelijk vooral gebruikt worden voor heel specifieke situaties, zoals industrieparken waar fabrieksgebouwen met elkaar verbonden worden.

5G?
Lees meer
5G? Nieuw Europees project stort zich al op 6G