Weer een zaak voor Google

Texas sleept Google voor de rechter om machtsmisbruik

17 december 2020 11:47 Aangepast: 17 december 2020 12:13
Beeld © ANP

Google heeft weer een rechtszaak aan de broek hangen. Dit keer klagen Texas en negen andere Amerikaanse staten het techbedrijf aan. Google zou zijn macht op de online advertentiemarkt hebben misbruikt. Het zou ook illegale afspraken hebben gemaakt met Facebook.

De tien staten zeggen dat Google meerdere regels aan zijn laars heeft gelapt in de markt voor advertentieverkoop. En dat zou ten koste zijn gegaan van de concurrentie. Ze willen dat er een einde komt aan de monopoliepositie van Google in de markt voor online advertenties. 

Ook moeten er maatregelen worden genomen om te voorkomen dat Google zich in de toekomst bezighoudt met 'misleidende handelspraktijken en zijn monopoliepositie misbruikt om de concurrentie onschadelijk te maken', want dat raakt uiteindelijk ook consumenten.

Het is de tweede keer in korte tijd dat Google wordt aangeklaagd. In oktober sleepte het ministerie van Justitie het moederbedrijf van Google ook al voor de rechter om de vermeende illegale monopoliepositie op de markt van zoekmachines en advertenties rond zoekresultaten.

Google is de werper, de slagman en de scheidsrechter

Valsspelen

Google zou ook valsspelen bij de veilingen van advertenties, waardoor het op zijn eigen platform veilingen kan winnen zelfs als anderen hogere biedingen doen. Daarnaast zou het te hoge prijzen rekenen aan uitgevers. 

Als de markt voor advertenties een honkbalwedstrijd zou zijn, dan is 'Google de werper, de slagman en de scheidsrechter', zegt Ken Paxton de openbaar aanklager van de staat Texas

Door zijn manier van werken kunnen uitgevers minder geld verdienen, zijn de kosten voor adverteerders om te adverteren te hoog en worden ook consumenten geraakt, zeggen de aanklagers. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

VS klaagt Google aan: 6 vragen en antwoorden

Afspraken met Facebook

Om de monopoliepositie in stand te houden zou Google ook afspraken hebben gemaakt met Facebook. Dat socialmediabedrijf richtte zich in de loop der jaren ook steeds meer op de markt voor online advertenties. En daarmee vormde Facebook een gevaar voor Google.

Om dat gevaar te vermijden zou Google afspraken hebben gemaakt die voor beide goed uitpakten, maar de concurrentie ondermijnden. Bovendien zouden er prijsafspraken zijn gemaakt.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Techreuzen kunnen ook in Europa worden opgebroken

Whatsapp

In de aanklacht staat dat Google ook de privacy van gebruikers heeft geschonden. 

In 2015 zou Facebook een exclusieve afspraak hebben gesloten, waardoor Google de toegang kreeg tot miljoenen versleutelde Whatsapp-berichten, foto’s, video’s en audioberichten. 

Die claim is volgens Google onnauwkeurig. Google gaat ervan uit dat het verwijst naar hoe gebruikers al hun Whatsapp-gegevens kunnen opslaan in de cloud-opslag van Google Drive. Dat heeft volgens Google niets te maken met advertenties. Bovendien doet het bedrijf niets met gegevens als consumenten die als backup opslaan. 

'Ongefundeerd'

De beschuldigingen door de aanklagers zijn volgens Google ongefundeerd. Aanklager Paxton gaat volgens het bedrijf 'voorbij aan alle feiten'.

"De prijzen van digitale advertenties zijn gedaald in de afgelopen tien jaar, net als de kosten voor het gebruik van de advertentietechnologie", laat een woordvoerder van Google weten. 

Google claimt dat de prijzen lager zijn dan het gemiddelde in de markt en gaat de 'ongegronde claims' aanvechten. 

Facebook kon nog niet reageren op de zaak. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Google aangeklaagd in VS om illegaal monopolie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van