Geen zzp'er maar werknemer

FNV wil cao voor Uber-chauffeurs afdwingen via rechter

15 december 2020 14:55 Aangepast: 15 december 2020 15:59
Beeld © ANP

Vakbond FNV sleept vervoersbedrijf Uber voor de rechter. De vakbond dreigt al langer met juridische stappen tegen Uber, omdat het bedrijf chauffeurs niet als werknemers behandelt. De rechter moet nu bepalen of Uber de chauffeurs in dienst moet nemen en betalen volgens de cao.

FNV stapt naar de rechter omdat Uber volgens de vakbond niet serieus ingaat op de eisen die de vakbond vorige maand samen met een groep chauffeurs neerlegde. FNV en de chauffeurs gaven Uber destijds twee weken om het in orde te maken. 

"Uber zal doorgaan met het uitbuiten van chauffeurs, ontduiken van sociale premies en oneerlijk concurreren met andere taxichauffeurs", meldt FNV in een verklaring. 

Uber liet de vakbond eerder weten dat het bedrijf in gesprek wil met de chauffeurs. Volgens FNV wil Uber de boel daarmee vooral vertragen.

FNV: dit is een schijnconstructie

FNV wil dat er een einde komt aan de huidige situatie waarbij de chauffeurs afhankelijk zijn van Uber, maar als zzp'ers werken voor de taxidienst. Ze hebben daarmee niet dezelfde rechten als een werknemer, zoals pensioen en doorbetaling bij ziekte. Ondertussen gedraagt Uber zich wel als werkgever, vindt FNV.

Dat Uber alleen met zzp'ers werkt scheelt het bedrijf volgens een berekening van FNV zo’n 58 miljoen euro per jaar aan belastingen en sociale premies.

Uber: chauffeurs waarderen hun zelfstandigheid

Het probleem speelt in meerdere landen waar Uber actief is. Ook daar ligt de dienst onder vuur omdat het bestuurders niet als werknemers maar als zelfstandige opdrachtnemers ziet.

Maurits Schönfeld, General Manager Northern Europe bij Uber: "We betreuren dat FNV niet eerst in overleg wil en meteen een rechtszaak begint. Wij blijven zij aan zij staan met chauffeurs die hun flexibiliteit en zelfstandigheid enorm waarderen en willen behouden. Wij ondersteunen de belangen van de ruim 4.000 chauffeurs zowel in de Uber app als in de rechtszaal."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

FNV dreigt met rechtszaak tegen Uber over 'schijnconstructie'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van