Ga naar de inhoud
Tech & business

Google blokkeert advertenties rond Zwarte Piet

Beeld © ANP

Google gaat bij websites en video's op YouTube die de figuur Zwarte Piet verheerlijken advertenties blokkeren. Dat betekent dat de websitebeheerder of YouTuber geen geld meer kan verdienen. Dat zegt Google Nederland tegen RTL Z.

"We willen het debat over Zwarte Piet niet in de weg zitten", zegt een woordvoerder van Google. Video's waarin Zwarte Piet wordt geprezen zullen gewoon op YouTube te zien zijn. "Alleen kun je daar geen geld mee verdienen, via onze advertentieplatforms."

Uitzondering: journalistiek

Een uitzondering geldt voor journalistiek en educatie. "Bij een verslag van een nieuwsorganisatie over een pro-pietendemonstratie zullen wel advertenties te zien zijn", aldus de woordvoerder. "Bij een video waarin iemand heel erg zwarte piet promoot kan dat niet." 

Dezelfde richtlijnen gelden overigens voor video's waarin Roetveegpiet te zien is.

Racistisch of traditie

Sinds enige jaren is er steeds meer discussie over de figuur van Zwarte Piet. Tegenstanders zien in dit figuur een racistische karikatuur. Voorstanders noemen Zwarte Piet onderdeel van een nationale traditie die niet is te veranderen. De maatschappelijke discussie loopt elk jaar hoog op. 

In de commercie verdwijnt Zwarte Piet sneller. Meer en meer bedrijven mijden Zwarte Piet en tonen de figuur niet meer in bijvoorbeeld reclame-uitingen of winkelaankleding. Onlangs besloot webwinkel Bol.com bijvoorbeeld Zwarte Piet uit haar assortiment te halen. En bioscoopketen Pathe vertoont geen films meer met een traditionele Zwarte Piet. De stap van Google past in die trend.

Video: Zo veranderde Rutte zijn mening over Zwarte Piet door de jaren heen

Zo veranderde Rutte zijn mening over Zwarte Piet door de jaren heen

01:23
OM:
Lees meer
OM: Zwarte Piet-uitspraak Akwasi strafbaar, maar geen vervolging

Update 20.34 uur

In een eerdere versie van dit artikel werd ter illustratie een naam genoemd van een potentiële pro-zwartepietvideomaker bij wie Google advertenties zou blokkeren. Google kan echter op dit moment niet aangeven of de advertentieblokkade ook voor dit specifieke voorbeeld zou gelden. Om verwarring te voorkomen noemen we de naam in kwestie ook niet in deze update. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief