Coronapiek voorbij

Netflix krijgt er minder nieuwe abonnees bij dan verwacht

21 oktober 2020 10:34 Aangepast: 21 oktober 2020 13:11
Acteur Adam Sandler stapt in een auto tijdens de opname van zijn Netflix-film 'Hustle'. Beeld © ANP

Netflix kreeg er in het derde kwartaal van dit jaar 2,2 miljoen nieuwe abonnees bij. Dat is het laagste aantal nieuwe abonnees in bijna drie jaar tijd. Netflix is niet verrast en zegt dat het komt doordat er in de eerste zes maanden zo veel nieuwe abonnees bij kwamen. 

Ondanks de tegenvallende nieuwe aanwas is het jaar eigenlijk al geslaagd qua abonnee-aantallen. Netflix boekt recordresultaten. In de eerste negen maanden van dit jaar kwamen er al meer abonnees bij (28,1 miljoen) dan in het hele vorige jaar (27,8 miljoen).

De omzet in het afgelopen kwartaal kwam uit op 6,4 miljard dollar (5,4 miljard euro). Een stijging van 23,3 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De nettowinst steeg naar 790 miljoen dollar. 

Verwachtingen

Netflix verwacht er in de rest van dit jaar 6 miljoen nieuwe leden bij te krijgen, wat nog altijd minder is dan het aantal van het vierde kwartaal van vorig jaar. De groei in de laatste maanden van het jaar wordt volgens Netflix ook beïnvloed door de harde groei eerder dit jaar. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Ruim 10 miljoen nieuwe abonnees voor Netflix

In totaal hoopt Netflix dit jaar op 34 miljoen nieuwe abonnees. Maar Netflix houdt een slag om de arm, want door de coronacrisis zijn dat soort voorspellingen onzeker. Als de crisis voorbij is rekent Netflix weer op normale groei, schrijft het bedrijf aan zijn aandeelhouders. 

Door de coronacrisis en de lockdowns kwamen veel opnames halverwege maart totaal stil te liggen. Maar langzamerhand is de productie weer opgestart, zegt Netflix. Zoals de nieuwe seizoenen van hitseries zoals Stranger Things en The Witcher.

Het bedrijf heeft goede hoop dat de opnames van meer dan 150 producties voor het einde van het jaar worden afgerond, maar ook daarbij weer een slag om de arm: het hangt af van de verdere impact van het coronavirus. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Kan je niet kiezen? Netflix komt met shuffle-knop

Gratis Netflix?

Om nieuwe consumenten warm te krijgen voor Netflix, is de dienst van plan om mensen in geselecteerde landen een weekend lang gratis Netflix te laten proberen. Dat noemt het bedrijf 'StreamFest'. India is als eerste aan de beurt, zegt een van directieleden van Netlfix In een toelichting op de cijfers.

En hopelijk blijven die gratis kijkers dan hangen bij de dienst en sluiten ze alsnog een abonnement af, zegt Netflix-topman Greg Peters. Als de test in India succesvol is, kijkt Netflix of het dezelfde actie ook naar andere landen uit wil breiden. 

Streamingdiensten bieden vaker periodes aan waarin consumenten gratis kunnen kijken, maar daar gaat wel het invullen van betaalgegevens aan vooraf. Of dat hierbij ook het geval, is niet duidelijk. Netflix kwam al eerder met een probeerversie, maar daarbij was het aanbod beperkt tot een aantal vooraf geselecteerde series en films. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Netflix laat je enkele films en series gratis zonder account kijken

Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van