Geheimen op straat

Pas op voor spionage: moet jij ook je smartphone van tafel halen bij een vergadering?

12 oktober 2020 14:55 Aangepast: 12 oktober 2020 17:58
Wie vergadert met z'n smartphone op tafel loopt risico op spionage. Beeld © GettyImages

Leg je telefoon niet op tafel tijdens vergaderingen, want hackers en andere kwaadwillenden kunnen via je smartphone meeluisteren met vertrouwelijke gesprekken. Daarvoor waarschuwt de inlichtendienst MIVD. Hoe serieus is het risico op spionage? We vroegen het cybersecurityspecialist Dave Maasland.

"Ik denk dat geen raad van bestuur van een grote organisatie meer moet vergaderen over bedrijfsgeheimen met de smartphone of iPad op tafel. Smartphones zijn superhandig, je hebt al je informatie ermee bij de hand. Maar het risico voor spionage is gewoon te groot", zegt MIVD-directeur Jan Swillens vandaag in De Telegraaf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

MIVD: 'Spionagerisico tijdens vergaderen met smartphone op tafel'

Dave Maasland is directeur van cybersecuritybedrijf ESET Nederland. Hij snapt de aanbeveling van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Tegelijkertijd nuanceert hij het risico.

Hoe reëel is de dreiging?

Maasland: "We moeten hierbij echt denken aan bedrijven met een zeer hoog risicoprofiel. Bedrijven waarbij dit daadwerkelijk een dreiging is. Dan hebben we het bijvoorbeeld over de farmaceutische industrie en de financiële wereld. Maar voor het gros van de mkb'ers is dit geen realistisch advies."

Want veel mkb'ers zullen hier nauwelijks mee te maken hebben, denk je?

"Als je een mkb'er bent met belangrijke bedrijfsgeheimen en je bespreekt iets dat je wil gaan maken, dan kan dit advies wel op jou van toepassing zijn. Maar nooit je telefoon op tafel hebben maakt het ook ingewikkeld om zaken te doen."

Dave Maasland Dave Maasland

"De dreiging is dus niet voor iedereen even reëel. Blijf nadenken en stel jezelf de vraag: wat als iemand mee zou kunnen luisteren met dit gesprek, zou dat dan oké zijn? Dat blijft op zich een interessante overweging."

Wie kunnen er inbreken in telefoons?

"Wat we weten is dat geavanceerde statelijke actoren (landen, red.) wel degelijk middelen hebben om in te breken bij mobiele telefoons, bijvoorbeeld door een fout een in een besturingssysteem of via kwaadaardige apps. Toegang krijgen tot een mobiele telefoon: dat is geen fictie meer. We weten dat het op afstand kan gebeuren."

"Dus stel je voor dat je telefoon op tafel ligt en die is gecompromitteerd, dan zou het zomaar kunnen dat alles wat je zegt opgenomen wordt. Het kan zelfs zijn dat je camera wordt gebruikt."

Hoe kunnen hackers of spionnen meeluisteren?

"We zien bij zeer gerichte aanvallen dat klikken op een link in een sms'je al genoeg is. Andere voorbeelden zijn het bezoeken van een bepaalde website of het installeren van een appje. Ook al timmer je een telefoon helemaal dicht, dan nog kan er ingebroken worden in je telefoon. Dus inderdaad, dan leg je hem bij voorkeur liever weg. Maar nogmaals: dit geldt echt alleen voor de bedrijven met een zeer hoog risicoprofiel."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van