Ga naar de inhoud
Nieuwe opleiding

Datacentra gaan personeelstekort te lijf: van pantservoertuig naar servers

Raoul Pestana Ferreira wordt omgeschoold zodat hij in een datacentrum aan de slag kan. Beeld © Raoul Pestana Ferreira

Een jaar geleden bestuurde Raoul nog een pantservoertuig, maar na een omscholing houdt hij vanaf december servers draaiende. Datacentra zoeken nog veel meer mensen zoals Raoul. Een speciaal opleidingscentrum moet een einde maken aan het schreeuwend tekort aan personeel in de bedrijfstak.

Van een pantservoertuig naar een ruimte gevuld met servers waar de series op staan die wij streamen op onze smartphones. Dat is wat Raoul Pestana Ferreira hoopt te bereiken, als hij klaar is met zijn opleiding tot 'site engineer'.

"Ik was de bestuurder van een BvS 10 en was verantwoordelijk voor de controle van de systemen", zegt Pestana Ferreira. Dat pantservoertuig werd veel ingezet in missiegebieden. Het was zijn kantoor, tot hij een jaar geleden ontslag nam bij Defensie.

Opleiding in drie maanden

Met zijn opleiding in de elektrotechniek en zijn werk bij Defensie sloot zijn ervaring niet helemaal aan bij wat werkgevers in datacentra zoeken. "Daarom wordt ik nu omgeschoold, zodat ik een goede basis heb om aan de slag te gaan. Daarna wordt ik verder intern opgeleid", zegt hij.

Vanuit Defensie werd hij begeleid naar nieuw werk en kwam hij in contact met het de opleiding van de brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA). Zij begonnen de opleiding samen met Eduvelopment om het personeelstekort te lijf te gaan. Er is namelijk een groot tekort aan personeel in datacentra.

Door de coronacrisis zoeken meer mensen een baan en met de opleiding kan het tekort worden opgevuld, denken de DDA en Eduvelopment. In het zogeheten Data Center College kunnen werkzoekenden uit andere sectoren zich in drie maanden laten omscholen tot Data Center Professional. Ze worden meteen gekoppeld aan een werkgever, waar ze stage kunnen lopen.

Stijging
Lees meer
Stijging dataverkeer in Nederland: providers 'kunnen het aan'

Minstens 3000 mensen nodig

Er zijn namelijk banen in overvloed. Een jaar geleden stonden er 500 vacatures open bij de datacenters. En de komende jaren komen er sectorbreed nog eens 3000 banen bij, vertelt Eline Stuivenwold van brancheorganisatie Dutch Data Center Association.

Dat is zelfs een voorzichtige schatting, zegt ze. "Al dat thuiswerken, series streamen en gamen om na het werk te ontspannen: daar zijn datacentra voor nodig. De vraag naar onze diensten is exponentieel gegroeid. Dat betekent dat er een toenemende vraag is naar dames en heren om de datacentra te bemannen. Datacenters hebben echt de banen van de toekomst. "

'Grote
Lees meer
'Grote toename internetgebruik ouderen door coronacrisis'

Verrassing: technisch personeel gezocht

Op dit moment zijn er zo'n 190 professionele datacentra in Nederland. De komende jaren worden er nog veel meer datacentra gebouwd, zoals de nieuwe datacentra in Zeewolde. Er is dus snel meer personeel nodig om die up and running te houden.

Kan iedereen zich laten omscholen? Iemand met een koksopleiding zal het niet snel schoppen tot medewerker in zo'n datacenter, zegt Patrick Brand van datacenterbedrijf Interxion. "De kandidaten moeten wel een technische opleiding hebben gehad."

Een opleiding elektrotechniek of installatietechniek dus. Maar dan ben je er nog niet. "We zoeken mensen die traditionele kennis hebben van elektra en daarnaast de nieuwe IT-wereld snappen. Die twee zaken komen in een datacenter bij elkaar. Het probleem is dat de meeste mensen kennis hebben van het een of het ander."

Dus is de vijver waaruit de branche vist klein. Hij noemt de nieuwe omscholingsmogelijkheid een 'goed begin'. Hij hoopt dat er ook op middelbare en hogere beroepsopleidingen ruimte komt om de opleiding en praktijk beter op elkaar aan te laten sluiten. "Ook mensen die net afgestudeerd zijn moeten we vaak nog bijscholen."

Video: Zo blijft thuiswerken draaglijk tijdens de coronacrisis

01:43