Op zoek naar Europese techreuzen

Spotify-oprichter investeert 1 miljard in Europese startups

24 september 2020 16:51 Aangepast: 24 september 2020 17:04
Beeld © ANP

Spotify-oprichter Daniël Ek gaat 1 miljard euro van zijn eigen geld steken in Europese startups. Uiteindelijk moet dat ervoor zorgen dat ook Europese techbedrijven kunnen uitgroeien tot internationale techreuzen.

Volgens Ek worden Europese bedrijven veel minder goed ondersteund met investeringen dan Amerikaanse bedrijven. 

"We hebben meer superbedrijven nodig die de lat hoger leggen en een bron van inspiratie kunnen zijn", zegt Ek van het van oorsprong Zweedse muziekstreamingbedrijf. Nu is het nog te vaak zo dat talentvolle werknemers automatisch naar de VS gaan, omdat ze zich ondergewaardeerd voelen.

Daarom wil de Spotify-oprichter 1 miljard euro investeren in zogeheten moonshots "die zich bezig houden met deep technologie", zegt hij in een Zoom-interview op techevent Slush.

Daarmee doelt Ek op technologie die niet direct leidt tot het ontwikkelen van diensten voor consumenten zoals robotica, nanotechnologie, quantumcomputers of andere geavanceerde technologie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Spotify: 'Bundel-abonnement Apple is bedreiging voor vrijheid'

Positieve impact

Daniel Ek richtte Spotify op in 2006 en is de ceo van het bedrijf. Zijn vermogen wordt geschat op zo'n 3,8 miljard dollar, zo'n 3,26 miljard euro.

Ek wil de beloofde 1 miljard euro investeren in tech-projecten "die een flinke en positieve impact kunnen hebben". In die projecten moet opgetrokken worden "met wetenschappers, investeerders en overheden om dat te bereiken", zei Ek.

Zijn voorkeur gaat uit naar onder andere gezondheidszorg, onderwijs, machine learning en energie. "De moonshots waar ik het over heb, hebben vaak geen manieren om aan investeringen te komen. Omdat het ideeën zijn die in een te vroeg stadium zitten om aan te kunnen kloppen bij durfinvesteerders."

"Het echte succes is er als Europa meer superbedrijven heeft", zegt Ek. "En idealiter zijn dat bedrijven die een positief effect hebben op de wereld omdat zij grote uitdagingen tackelen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor virtuele feestjes: Spotify laat vrienden samen luisteren op afstand

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van