Ga naar de inhoud
Geen commissie en eerlijk spel

Techbedrijven vechten samen tegen 'oneerlijk' Apple

Beeld © ANP

Spotify, Tinder en Fortnite-maker Epic knokken samen tegen Apple. Ze willen af van de 15 tot 30 procent commissie die ze moeten afstaan bij iedere verkoop via de App Store . Daarnaast moet Apple stoppen met het voortrekken van eigen diensten, vinden de samenwerkende techbedrijven.

Dat zijn een aantal van de eisen die de techbedrijven op het bureau van Apple-ceo Tim Cook leggen. Naast deze bekende namen hebben ook een aantal uitgevers en kleinere ontwikkelaars zich aangesloten en verenigd in de Coalition for App Fairness, een non-profit organisatie gevstigd in Washington.

'Gooi het beleid om' 

Ze roepen Apple op om het beleid om te gooien. De app- en gamedevelopers willen dat iedereen in de app-industrie dezelfde kansen krijgt en dat keuzevrijheid van consumenten beschermd wordt. "Zodat er een gelijk speelveld ontstaat voor iedereen", zegt het hoofd juridische zaken van Spotify.

Samen denken de leden van de coalitie meet kans te maken om Apple te dwingen andere voorwaarden te gebruiken in de App Store.

Apple
Lees meer
Apple en Google halen Fortnite uit appwinkel

Strenge regels

Apple ligt al lange tijd in de clinch met ontwikkelaars over de App Store-regels. De maker van Fortnite, Epic Games, en Apple hebben de heftigste ruzie.

Epic probeerde onder de 30 procent commissie uit te komen die ontwikkelaars moeten afstaan als er betaald wordt met het verplichte betaalsysteem van Apple.

Apple gooide Fortnite uit de App Store en de twee spanden rechtszaken tegen elkaar aan. Apple omdat het bedrijf vindt dat ze  inkomsten mislopen en Epic omdat ze willen dat er een einde komt aan de verplichtingen die Apple oplegt.

Het is niet voor het eerst dat er bedrijven klagen. Want Spotify en e-readerbedrijf Kobo klaagden ook al bij de Europese Commissie ook al over de verplichte afdracht en dat Apple zijn eigen diensten voortrekt.

De Europese Commissie stelde deze zomer formeel een onderzoek in.

Apple
Lees meer
Apple onderzocht voor machtsmisbruik in EU

Wat dan wel?

De platforms en app-winkels kunnen misbruikt worden door de eigenaren van de platforms, vinden de samenwerkende ontwikkelaars.

Ze hebben daarom een lijst met gedragsregels opgesteld. In de hoop dat Apple, maar ook andere eigenaren van app-winkels zoals Google, Microsoft en Epic, die regels gaan hanteren.

Ze willen bijvoorbeeld dat geen enkele developer gedwongen wordt om een bepaald betaalsysteem te gebruiken als zij hun apps aanbieden via een appwinkel. De data die developers aanleveren mogen niet misbruikt worden om de concurrentie met die developer aan te gaan en iedere ontwikkelaar moet toegang hebben tot dezelfde systemen die de eigenaar beschikbaar stelt aan zijn eigen ontwikkelaars.

Bijna alle regels zijn wel terug te voeren tot conflicten tussen ontwikkelaars en de platforms waar zij op actief zijn.

Bedrijven
Lees meer
Bedrijven achter Tinder en Fortnite kritisch over App Store Apple