Goed voor het milieu

Apple schrapt lader bij smartwatch: scheelt 100 miljoen laders per jaar

17 september 2020 13:57 Aangepast: 17 september 2020 17:44
Beeld © ANP

Als je een nieuwe Apple Watch koopt, krijg je er geen oplader meer bij. Dat doet Apple naar eigen zeggen om het milieu te sparen. Dat scheelt op jaarbasis zo'n 100 miljoen opladers. Maar Apple kan nog meer stappen maken om groener te worden, zegt Greenpeace.

De kopers van een Apple Watch krijgen er nog wel een kabeltje bij. De kans is namelijk groot dat je nog wel ergens een lader hebt liggen waar dat kabeltje in kan, is de gedachte van Apple.

Het schrappen van de laders betekent dat Apple geen grondstoffen hoeft te gebruiken voor de laadblokjes. Daardoor wordt de CO2-voetafdruk van het bedrijf kleiner en is er minder elektronisch afval, stelde het bedrijf bij de presentatie van de nieuwe smartwatches. 

Strijd tegen elektronisch afval

Dat zou kunnen helpen met het verminderen van het elektronisch afval. En dat is nodig, want e-waste, zoals het ook wordt genoemd, is de snelst groeiende afvalstroom ter wereld, zegt de VN.

De Europese Commissie wil al langer dat er minder opladers worden geleverd bij smartphones en andere gadgets. Maar strengere regels worden niet snel verwacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Nieuwe Apple Watch Series 6 meet zuurstofgehalte in bloed

53,6 miljoen ton e-waste per jaar

Vorig jaar werd 53,6 miljoen ton aan e-waste gegenereerd, blijkt uit de Global E-Waste Monitor, een onderzoek van de VN naar elektronisch afval.

De 53,6 miljoen ton bestaat uit smartphones, opladers, maar ook andere elektronische apparaten die bij het vuil belanden. Eigenlijk wordt alles dat draait op stroom, dat werkt met elektrische componenten of een batterij tot die categorie gerekend.

Slechts 17 procent van dat afval werd gerecycled. 

Afvalberg blijft groeien

Dat is zo'n 20 procent meer dan vijf jaar geleden en de verwachting is dat het de komende jaren blijft stijgen. In 2030 wordt er naar verwachting voor 74 miljoen ton aan elektronica weggegooid.

In de EU ging het vorig jaar om 12 miljoen ton. Dat komt neer op 16,2 kilo per inwoner. De Europese Commissie schat in dat er ieder jaar zo'n 51.000 ton aan opladers bij het afval belanden.

En in die opladers zitten zaken als plastic en verschillende metalen zoals koper, staal, ferriet en aluminium.

Hoeveel opladers?

Maar hoeveel laders scheelt het dat Apple die oplader niet standaard levert bij een Apple Watch?

Apple verscheepte vorig jaar zo'n 106 miljoen smartwatches, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker IDC. En bij al die horloges zat zo'n oplader. Als Apple dat bij alle horloges zou doen, scheelt dat al zo'n 100 miljoen laders. 

Ook geen lader bij iPhone?

Analisten blikken nu al vooruit naar de volgende stap. Bloomberg-analist Mark Gurman denkt dat de iPhone volgende maand aan de beurt is, als Apple het nieuwe model onthult. En ook bij Samsung werd al verwacht dat zij hun nieuwe telefoons misschien we zonder opladers zouden leveren.

En dan gaat het pas echt hard. Apple verscheepte vorig jaar 191 miljoen telefoons en Samsung zo'n 295 miljoen. Maar de totale markt is nog veel groter. In het hele afgelopen jaar werden er meer dan 1,3 miljard smartphones verkocht, berekende datzelfde IDC.

Telefoons en laders die, op een bepaald moment, allemaal bij het afval belanden tenzij ze gerecycled worden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Europese Commissie wil universele oplader telefoons

EU grijpt pas later in

Om elektronisch afval te verminderen wil Europa al jaren één universele oplader verplicht stellen aan fabrikanten van smartphones en andere apparaten.

Eerdere regels die de EU oplegde waren te vrijblijvend en zorgden niet voor echte verandering. De Europese Commissie zou deze zomer met strengere regels komen, in opdracht van het Europees Parlement. Maar door de coronacrisis is dat uitgesteld tot het einde van dit jaar of het begin van 2021, laat een woordvoerder van het Europees Parlement weten aan RTL Z.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Apple kraakt EU-plan voor universele oplader af

'Meer te doen' 

Greenpeace vindt het niet standaard leveren van opladers bij de horloges een goede stap van Apple. "Het is in ieder geval beter dan dat die opladers in laatjes komen te komen te liggen, want dat is zonde", zegt woordvoerder Bram Karst van Greenpeace Nederland.

Toch zou hij ook graag zien dat de snoertjes beter worden. "Want die gaan best vaak stuk en belanden in het afval", zegt hij. "Qua reparatie en recyclen zouden ze nog grote stappen kunnen maken."

Bijzonder

Als consumenten tóch een lader erbij willen, moeten ze minimaal 25 euro betalen. Of een veel duurdere versie kopen. Want gek genoeg krijg je wel zo'n lader bij een Apple Watch Edition van 849 dollar of een Hermès-versie van 1249 dollar.

Een screenshot van de webshop van Apple. Een screenshot van de webshop van Apple.

Geldkwestie?

Als iedere horlogekoper een oplader koopt, tikt dat met 25 euro per stuk aardig aan voor Apple. Bovendien kost het niet leveren van laders ook minder geld. Apple benadrukt het niet om het geld te doen maar stelt dat het milieuvriendelijker wil worden.

"We weten dat klanten USB-opladers hebben verzameld. En dat het onnodig produceren van miljoenen opladers grondstoffen kost en onze CO2-voetafdruk verhoogt", zei Lisa Jackson bij de onthulling van de nieuwe smartwatch. Jackson is verantwoordelijk voor alle klimaatgerelateerde zaken bij Apple.

Apple wil in 2030 helemaal CO2-neutraal zijn. Elk Apple-apparaat moet dan nul klimaatimpact hebben.

In 2017 maakte Greenpeace een ranglijst van vervuilende elektronica- en techbedrijven. Het Nederlandse Fairphone kwam daar het beste uit de verf. Apple stond toen nog op de tweede plek en marktleider Samsung op de dertiende plek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Apple belooft: al onze producten zijn klimaatneutraal in 2030

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van