Strijd om TikTok

Oracle is rond met Bytedance en wordt partner van TikTok

14 september 2020 17:06 Aangepast: 14 september 2020 17:14
Beeld © Getty

Er is eindelijk goed nieuws voor TikTok. Moederbedrijf ByteDance heeft een deal gesloten met Oracle. De maker van bedrijfssoftware wordt de technologiepartner van TikTok in de VS. Met de deal hoopt Bytedance een Amerikaans verbod te ontlopen.

Dat bevestigt Oracle in een persbericht. Bytedance heeft dit weekeinde een voorstel ingediend bij het Amerikaanse ministerie van Financiën, is de uitleg. En Oracle is onderdeel van dat voorstel.

Mnuchin, de Amerikaanse minister van Financiën, gaat de gemaakte afspraken deze week bekijken, zegt hij tegen zakenzender CNBC

"Vanuit ons standpunt moeten we zeker weten dat de (bron)code veilig is, Amerikaanse gebruiksgegevens veilig zijn, dat telefoons veilig zijn en we kijken ernaar uit om met onze technische mensen de komende dagen met Oracle te praten." 

TikTok wil tegen RTL Z niet reageren op vragen over de gesloten deal met Oracle. Het moederbedrijf van TikTok had tot 20 september om een deal te sluiten met een Amerikaanse partij om een ban in de VS te voorkomen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'ByteDance kan niet groeien zonder TikTok'

Meerde techreuzen geïnteresseerd

Het moederbedrijf Bytedance sprak de afgelopen weken met meerdere grote Amerikaanse techbedrijven over de overname van onder meer de Amerikaanse activiteiten van de videoapp. 

Dat deed het onder zware druk van de VS. De VS is bezorgd dat gebruikersgegevens in handen komen van de Chinese overheid. Om die reden dreigt president Trump met een ban in de VS, als ByteDance de Amerikaanse tak van het bedrijf niet verkoopt aan een Amerikaans bedrijf.

Zondag werd al duidelijk dat Microsoft en ByteDance er niet uit zijn gekomen en dat Oracle de beste papieren had om eruit te komen.

Oracle-baas is Trump-aanhanger

Voor Oracle is het een grote kans om een jongere doelgroep aan te boren op de consumentenmarkt, omdat het bedrijf nu vooral bekend is van zijn bedrijfssoftware en clouddiensten. 

Toen bleek dat Oracle in de race was, was Trump direct enthousiast. Larry Ellison, de oprichter en een van de directieleden van Oracle, is een aanhanger van Trump. Hij organiseerde eerder dit jaar nog een inzamelingsactie voor de campagne van Trump. Het personeel was daar niet heel blij mee.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'TikTok ook uit Nederlandse appwinkels bij Amerikaans verbod'

Toestemming China?

In China is men niet gediend van een gedwongen verkoop van TikTok. De overheid nam nieuwe exportregels aan, waardoor er eerst toestemming moet worden gegeven voor er technologie verkocht kan worden aan het buitenland. 

TikTok maakte vandaag bekend dat het in Europa door de grens van 100 miljoen maandelijkse gebruikers is gegaan. Wereldwijd heeft het er bijna 700 miljoen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

TikTok belooft: haatfilmpjes binnen 24 uur offline

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van