Privacywet

Facebook mag gegevens Europese gebruikers niet meer naar VS sturen

10 september 2020 11:25 Aangepast: 11 september 2020 14:52
Beeld © ANP

Facebook mag gegevens van Europese gebruikers niet meer in de VS verwerken. Dat heeft Facebook te horen gekregen van de Ierse privacytoezichthouder. De gegevens van Europese gebruikers zijn niet voldoende beschermd in de VS.

De Ierse privacyautoriteiten hebben het in Dublin gevestigde Europese hoofdkantoor een verbod opgelegd vanwege de nietigverklaring door het Europees Hof van Justitie van de regeling over data-uitwisseling.

De hoogste rechter in Europa legde een bom onder de afspraak tussen de EU en de VS die het Privacy Shield wordt genoemd. Belangrijk onderdeel van die afspraak was dat gegevens van Europese gebruikers in de VS verwerkt mochten worden, als dat veilig gebeurde.

Veiligheid

En juist die veiligheid is niet gegarandeerd, zei het Hof van Justitie in zijn uitspraak. Dat komt omdat het voor EU-bewoners onmogelijk is om naar de rechter te stappen in de VS als zij denken dat hun gegevens onrechtmatig door de Amerikaanse overheid worden verwerkt. Het is voor Amerikaanse veiligheidsdiensten te makkelijk om juist de gegevens van Europeanen in te zien.

Europarlementariër Kim van Sparrentak (GroenLinks) noemt het besluit van de Ierse autoriteiten "een gigantische overwinning voor onze privacy". "Het is voor het eerst na de uitspraak van het Hof dat een autoriteit actie onderneemt, maar andere techgiganten kunnen ook vast hun borst natmaken."

Eerste stap 

Facebook, ook de eigenaar Instagram en Whatsapp, zou zijn diensten op de schop moeten gooien. Het zou bijvoorbeeld kunnen stoppen met het verwerken van gegevens van Europese gebruikers. Of onderzoeken hoe het toch data kan versturen.  

Het verbod is de eerste stap van de privacytoezichthouder nadat het Europees Hof van Justitie een streep zette door de geldende afspraken over het verwerken van gevoelige gegevens van Europese gebruikers in de VS.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Europees Hof legt bom onder privacydeal EU-VS

Facebook: dit gaat pijn doen

Facebook zegt zelf niet letterlijk dat het de opdracht heeft gekregen om te stoppen met het versturen van Europese gebruikersgegevens naar de VS. 

De toezichthouder onderzoekt volgens Facebook hoe het bedrijf die gegevens verwerkt en 'heeft gesuggereerd dat SCC's (modelcontracten, red.) in de praktijk niet kunnen worden gebruikt voor gegevensoverdrachten tussen de EU en de VS'. Dat schrijft Nick Clegg, het hoofd persvoorlichting van het bedrijf in een blog.

Als Facebook dat niet meer mag doen, kan dat volgens Clegg ernstige gevolgen hebben voor bedrijven die leunen op dat soort modelcontracten. En dat gaat online diensten raken die Facebook en andere bedrijven bieden aan consumenten en ondernemers, schrijft Clegg.

"We zullen gegevens blijven verwerken en overdragen in overeenstemming met de recente uitspraak van het Hof", zegt een woordvoerder van Facebook. Dat doet het bedrijf totdat duidelijk is welke regels gelden. Dat is vooral omdat er nog geen definitieve beslissing is genomen.

Facebook pleit daarom voor duidelijke regels die wereldwijd gelden en de gegevensstroom tussen de EU en de VS op de lange termijn beschermen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

EU praat met VS over betere bescherming privacy

Wachten, wachten, wachten

De Europese Commissie en het Amerikaanse ministerie van Handel zijn al sinds vorige maand in gesprek over aanpassingen van het Privacy Shield, zodat die wel voldoen aan de eisen van het Europees Hof.

Maar het zou nog maanden kunnen duren totdat daar duidelijkheid over is. En dat heeft twee oorzaken, zei EU-commissaris Didier Reynders toen al. De Amerikaanse presidentsverkiezingen vertragen de boel en het Amerikaanse Congres moet ook zijn fiat geven aan nieuwe wetgeving als er een deal komt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van