Nauwelijks interesse

Vouwtelefoons dreigen uit te draaien op flop

02 september 2020 15:17 Aangepast: 10 september 2020 21:14
Beeld © ANP

Toen de eerste opvouwbare smartphones werden aangekondigd, werd dat met de nodige bombarie gedaan. Experts voorspelden dat we onze telefoons heel anders gingen gebruiken. Maar die verwachting is niet helemaal uitgekomen. Consumenten lijken er nog niet van onder de indruk.

De afgelopen paar jaar zien zo'n beetje alle smartphones er hetzelfde uit. Een langwerpige zwart scherm, met ieder jaar een paar subtiele veranderingen die het net interessant genoeg maken om een nieuwe te willen kopen. 

Consument niet overtuigd

De opvouwbare telefoons zouden dat allemaal doen veranderen. Juist omdat we zo veel onderweg zijn, zouden consumenten behoefte hebben aan een telefoon met een groot scherm. Maar dan wel een die je op kunt vouwen tot iets wat makkelijker in je zakken past.

Toch lopen consumenten er niet warm voor. Vanaf het eerste moment dat de opvouwbare toestellen te koop waren zijn er wereldwijd 1,74 miljoen toestellen verscheept. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Canalys waar Bloomberg over schrijft. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Nieuwe vouwtelefoon Samsung kost 1999 euro

Geen verkoopstijging

De belofte dat de opvouwbare smartphone zou zorgen voor een een stijging in de verkopen, is dus niet helemaal waargemaakt. Dat wordt pijnlijk zichtbaar als je bekijkt hoeveel smartphones er in tussentijd zijn verkocht. 

Want in totaal zijn er van september tot en met juni in totaal 1,28 miljard smartphones verkocht. Dus nog geen 1 procent van alle smartphones was er een die je op kunt vouwen. 

Een andere voorspelling was dat er veel meer modellen met opvouwbare schermen zouden verschijnen. Dat is deels gebeurd. Huawei kwam met de Mate X en Mate Xs. Motorola kwam met een nieuwe uitvoering van zijn ooit zo populaire Razr en Samsung onthulde een nog iets kleinere opvouwbare Galaxy Z Flip

Maar al met al staat dat in schril contrast tot het totaal aantal nieuwe smartphones dat sindsdien op de markt is gekomen. 

Samsung de grootste

Ondanks dat er wat problemen waren met de eerste Galaxy Fold is Samsung de grootste op het gebied van opvouwbare toestellen. Net na de aankondiging meldden journalisten dat testexemplaren snel stuk gingen. De verkoop van de Galaxy Fold werd uitgesteld om alles glad te strijken. Maar het bleven kwetsbare toestellen. 

Samsung heeft volgens cijfers van Canalys 1 miljoen opvouwbare smartphones verkocht. Daarachter volgen Huawei met 500.000 toestellen en Motorola met 200.000 toestellen. Dat Samsung marktleider is in dit heel kleine segment is mooi voor het Koreaanse merk, maar ze komen nogal tekort op het doel dat zij zichzelf stelde. 

Eerder dit jaar zei Samsung dat het 6 miljoen opvouwbare toestellen wil verschepen. Samsung geeft de hoop nog niet op. Het onthulde in augustus de Samsung Galaxy Z Fold 2. Dat toestel ligt later deze maand in de winkel voor 1999 euro. 

Miniatuurvoorbeeld
Minder smartphones

Techreuzen verkopen minder smartphones door coronacrisis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van