Ga naar de inhoud
'Great company!'

Trump ziet overname TikTok door Oracle wel zitten

Beeld © ANP

De Amerikaanse president Donald Trump is blij dat softwaremaker Oracle ook oren lijkt te hebben naar een overname van TikTok. "Het is een geweldig bedrijf", zei Trump op de vraag of Oracle een goede overnamekandidaat is voor de Amerikaanse activiteiten van de Chinese video-app TikTok. 

Het lijkt een directe aanbeveling van de president voor Oracle. Dat bedrijf zou ook interesse hebben in TikTok, bleek gisteren. En daarmee is er een nieuwe speler op het toneel verschenen, want Microsoft is al in gesprek met ByteDance, het moederbedrijf van TikTok. 

Trump is in zijn nopjes. Want hij vindt Oracle niet alleen een geweldig bedrijf, maar is ook nogal onder de indruk van de Larry Ellison, een van de oprichters, cto een grootaandeelhouders van het bedrijf.

'Oracle
Lees meer
'Oracle heeft ook interesse in overname TikTok'

'Geweldig bedrijf, geweldige kerel' 

Oracle, het bedrijf van Ellison, maakt software en diensten voor bedrijven, maar doet op dit moment eigenlijk niets in de consumentenmarkt. Het lijkt een vreemde combinatie: maar analisten vertellen aan zakenzender CNBC dat het Oracle vooral te doen is om data. Data van consumenten die het weer voor andere doelen kan gebruiken.

Trump lijkt er in ieder geval wel oren naar te hebben. "De eigenaar is een geweldige kerel. Hij is een geweldig persoon. Ik denk dat Oracle zeker een partij is die dit aankan", reageert Trump op een bijeenkomst.

Ellison staat te boek als aanhanger van Trump. Hij organiseerde nog niet zo lang geleden een geldinzamelingsavond voor Trump op een van zijn golfresorts in Californië. 

Video: TikTok: na razendsnelle groei, krijgt de app nu een flinke dreun

02:40

ByteDance moet noodgedwongen verkopen

Een verkoop van de Amerikaanse tak van het bedrijf is de enige manier om een ban te ontlopen. President Trump ondertekende vorige week een tweede decreet waarin hij TikTok een deadline van 90 dagen geeft om zijn activiteiten in de VS te verkopen. Maar het bedrijf moet ook alle data van Amerikaanse gebruikers wissen. 

Zowel Microsoft als Oracle zouden al in gesprek zijn met ByteDance met een overname van de activiteiten in de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Ook Twitter zou een bod overwegen

En mocht het komen tot een deal, dan wil Trump dat de Amerikaanse overheid meeprofiteert. "De VS moet een groot percentage van dat bedrag krijgen, omdat wij het mogelijk maken", zei Trump daar eerder over. 

Investeerders in ByteDance schatten de wereldwijde waarde van TikTok in op 50 miljard dollar, meldde Reuters eerder.