No deal

'TikTok komt er niet uit met Microsoft en Twitter'

10 augustus 2020 20:03 Aangepast: 10 augustus 2020 20:05
Beeld © ANP

TikTok-eigenaar ByteDance gaat er niet uit komen met Microsoft en Twitter over de verkoop van de Amerikaanse activiteiten van het bedrijf.

ByteDance zei al dat het een Amerikaans verbod zou aanvechten, zelfs tot in de rechtszaal. Het bedrijf zou zich nu echt aan voorbereiden zijn op die juridische strijd.

Daarnaast zou het bedrijf ook een pr-offensief aan het voorbereiden zijn, voor het geval het bedrijf zijn Amerikaanse tak niet weet te verkopen, melden bronnen aan de South China Morning Post. 

Dan moet het een andere partij vinden, want de gesprekken die het voert met Microsoft en de voorbereidende gesprekken met Twitter leveren waarschijnlijk weinig op, aldus een bron van de SCMP.

Miniatuurvoorbeeld
Moeilijk moeilijk

'TikTok-scheiding van Chinese eigenaar technisch erg ingewikkeld'

Kleine kans

Volgens die bron is de kans dat Microsoft en ByteDance eruit komen niet groter dan 20 procent. Dat zou vooral komen omdat Microsoft niet genoeg geld op tafel legt. Het eerste bod was volgens de bron zo laag dat het vergelijkbaar is met "het beroven van een huiseigenaar als zijn huis in brand staat". 

De kans dat Twitter TikTok weet te verleiden tot een deal lijkt nog kleiner, omdat het bedrijf volgens hem gewoon niet genoeg geld heeft. 

Tussen de 10 en 50 miljard

De Amerikaanse tak van het bedrijf zou volgens investeerders in ByteDance een prijskaartje van zo'n 50 miljard dollar moeten hebben, meldde CNBC al. Analist David Faber schat de waarde de deal iets lager in: ergens tussen de 10 en 30 miljard dollar.

Microsoft kondigde zelf al aan dat in gesprek is om niet alleen de Amerikaanse tak, maar daar er dan ook de Canadese en Australische tak over te nemen. Een bedrag noemt Microsoft zelf niet. Het bedrijf komt pas met nieuws naar buiten als er een deal is of als die definitief niet doorgaat.

Miniatuurvoorbeeld
Podcast

TikTok op het hakblok: escaleert de tech-oorlog?

Verbod vanaf 20 september

De Amerikaanse president Donald Trump ondertekende vorige week een decreet waarin staat dat Amerikaanse bedrijven na 20 september geen zaken meer mogen doen TikTok en chatapp WeChat. 

Amerikaanse politici zijn bang dat de apps informatie van Amerikaanse gebruikers delen met Chinese overheid. Als het verbod van kracht wordt, kunnen de apps in de VS niet meer worden gedownload in de Google Playstore of Apples App Store. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van