Chinese chatapp

Techgigant Tencent 76 miljard minder waard door WeChat-ban Trump

10 augustus 2020 14:49
Beeld © Getty

Het Chinese techbedrijf Tencent ging vandaag opnieuw flink onderuit op de beurs in Hongkong. In twee dagen tijd verloor het fonds bijna 10 procent, wat neerkomt op 76 miljard dollar (65 miljard euro) aan beurswaarde. De belangrijkste reden: de aangekondigde Amerikaanse ban op WeChat en TikTok.

Tencent wordt geraakt door het verbod voor Amerikaanse bedrijven om na 20 september zaken te doen met de videoapp TikTok en chatapp WeChat. Tencent is het moederbedrijf van WeChat, dat vooral in China ontzettend veel gebruikt wordt.

De Amerikaanse president Donald Trump is bang dat de apps informatie van Amerikaanse gebruikers delen met Chinese overheid. Als het verbod van kracht wordt, kunnen de apps in de VS niet meer worden gedownload in de Google Playstore of Apples App Store. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder

Trump tekent TikTok-decreet: app over 45 dagen verboden

Beleggers en investeerders zijn geschrokken door het aankomende verbod. Zij zijn bang voor de geopolitieke impact van de steeds slechter wordende relatie tussen China en de VS en de uitwerking daarvan op de economie.

Bijna op recordhoogte

Voordat Trump het decreet tekende, stond het aandeel Tencent bijna op recordhoogte. In de afgelopen vier maanden steeg het aandeel met maar liefst 70 procent.

In het eerste kwartaal van dit jaar steeg de omzet met 26 procent ten opzichte van diezelfde periode in 2019. Het bedrijf profiteerde vooral van de tak van het bedrijf dat zich bezighoudt met games. Door de coronacrisis worden er veel meer games gespeeld omdat mensen veel vaker thuiszitten. 

Net voordat de koers kelderde was Tencent het een-na-waardevolste beursgenoteerde Chinese bedrijf, met een marktwaarde van 687 miljard dollar. Met de huidige koers is de marktwaarde zo'n 611 miljard dollar. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder

'Microsoft wil wereldwijd activiteiten TikTok overnemen'

1,2 miljard gebruikers

WeChat wordt in China heel veel gebruikt als berichtendienst, maar ook voor mobiele betalingen. De app wordt buiten China ook gebruikt en heeft meer dan 1,2 miljard gebruikers.

Veel Amerikaanse bedrijven die zakendoen in China gebruiken het als platform om hun diensten en producten daar aan de man te brengen. 

Analisten gaan ervan uit dat het Amerikaanse decreet andere delen van het bedrijf buiten beschouwing laat. Want naast het moederbedrijf van WeChat is Tencent een van de grootste gamebedrijven ter wereld.

Groot in games

Het kocht zich de laatste jaren in bij grote gameuitgevers. Het is bijvoorbeeld de volledige eigenaar van Riot Games, dat de populaire game League of Legends uitgeeft en heeft aandelen in handen van Ubisoft en World of Warcraft-uitgever Blizzard. 

Daarnaast kocht het zich in bij een flink aantal techbedrijven zoals Spotify en Snapchat-moederbedrijf Snap.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van